Zvuk zujanja pčela udaljava slonove od željezničke pruge u Indiji

Foto: Fah

Indijske željeznice primijenile su originalno rješenje za zaštitu slonova od jurećeg vlaka postavljanjem zvučnika koji počinje emitirati zujanje pčela čim se slon, koji strahuje od uboda tog insekta u surlu ili predjelu oko očiju, približi tračnicama.

Vlakovi su usmrtili gotovo 70 slonova od 2013. do lipnja 2019., uglavnom u državi Assam na sjeveroistoku i u Zapadnom Bengalu na sjeveru Indije.

U okviru “Pčelinjeg plana”, postavljeno je nekih 50 zvučnika koji emitiraju zvuk zujanja pčela duž desetak “staza slonova” u prostranim šumama Assama. U tom području živi gotovo 6000 jedinki slnoova, odnosno 20 posto ukupne populacije tih životinja u Indiji.

“Istraživali smo na koji način spriječiti slonove da prelaze preko tračnica i naše su službe predložile tu mjeru”, objasnio je Jyoti Sharma, glasnogovornik Indijskih željezuica.

Zujanje se aktivira kada se vlakovi približe pojedinim točkama i mogu se čuti do 600 metara u krugu.

Taj projekt, za koji su Indijske željeznice primile nagradu društava za zaštitu životinja, bio je testiran 2017. na domaćim i divljim slonovima, a prošle godine počelo je postavljanje zvučnika.

U južnoj državi Kerala seljani se koriste ogradama koje su povezane s njihovim košnicama i zvuk se počinje emitirati kada slon dotakne žicu.

Da bi riješili probleme suživota slona i čovjeka koji postoje i u Africi, znanstvenici su 2018. proveli eksperimeente u nacionalnom parku Kruger u Južnoafričkoj Republici. Ondje su objesili čarape s feromonima pčela, kemijskih elemenata koje pčela ispušta kada osjeti da je košnica u opasnosti.

Dvadesetpet od 29 slonova koji su se približili tim čarapama pokazalo je “tipične znakove povećanog opreza, nesigurnosti i na kraju se mirno udaljilo”, objavljeno je u časopisu Current Biology.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina