Hrvatska se napokon može pohvaliti prvim restoranom s Michelinovom zvjezdicom, piše Večernji list. U društvo oko dvije tisuće elitnih restorana diljem svijeta, tzv. zlatnu selekciju, s jednom Michelinovom zvjezdicom prvi je ušao rovinjski restoran Monte.
Restoran nedaleko crkve Sv. Eufemije može se pohvaliti, prema riječima samog vlasnika i šefa kuhinje, lokalnim, sezonskim i inovativnim pristupom, odnosno filozofijom u pripremi hrane. Michelinova inspekcija, koja se ne najavljuje niti predstavlja, posebno, pak, vrednuje kvalitetu sastojaka, vještinu pripreme hrane i kombinaciju začina, kreativnost, postojanost kvalitete i omjer kvalitete i cijene.
Rovinjski Monte nije, dakako, jedini hrvatski restoran koji su Michelinovi inspektori posjetili, a prema njihovoj ocjeni još su 34 hrvatska restorana zaslužila posebnu preporuku. I to po 12 istarskih i zagrebačkih te deset dubrovačkih. Na listi ugostiteljskih objekata su Michelinovom preporukom su tako dubrovački restorani Nautika, Vapor, 360, Stara Loza, Pantarul, Proto, Azur, Dubrovnik, Kopun i Bistro Tavulin, u Zagrebu Apetit City, Gallo, Le Bistro Esplanade, Zinfandel’s, Takenoko, Mano, Dubravkin put, Boban, Fajn, Mundoaka, Bistro Apetit i Agava, te u Istri Pergola, San Rocco, Marina, Damir&Ornella, Sv. Nikola, Wine Vault – Monte Mulini, Batelina, Zigante, Alla Beccacola, Konoba Morgan, Konoba Čok i Meneghetti.
Michelinova zvjezdica, inače, diže posjet u restoranu i do 50 posto, a poznato je da ju nije lako dobiti, ali jednako ju je teško, kažu upućeni, i zadržati. Inače, restoranima se dodjeljuju i dvije, te tri zvjezdice. Dvije u svijetu trenutno, prema dostupnim podacima, nosi četristorinjak restorana, dok ih je s tri zvjezdice nešto manje od stotinu.
Kako bilo, prvom zvjezdicom u Hrvatskoj prezadovoljni su i u Ministarstvu turizma:
“Ponosni smo što je Michelin ocijenio da su naši restorani vrijedni preporuke, a posebno je zadovoljstvo što je jedan naš restoran dobio zvjezdicu, što je najveće priznanje našoj gastronomskoj sceni, ali i turizmu općenito. Dodjela ovakvog priznanja biti će velik poticaj svima ostalima u turističkom sektoru, posebice ugostiteljima jer je to najbolji put ka međunarodnoj afirmaciji hrvatske gourmet scene. Prednost gastro ponude Hrvatske svakako je dobavljivost svježih namirnica tijekom cijele godine te mogućnost kreiranja atraktivnih menija, ali moramo biti svjesni da je u cijelom tom procesu neophodna edukacija i ulaganje u ljude, povezivanje s kvalitetnim proizvođačima namirnica te stjecanje međunarodnog iskustva chefova”, komentirao je ministar turizma Gari Cappelli čestitajući vlasnicima.
A što na sve kažu vlasnici?
“Veliko je to priznanje za nas, ali moramo reći da smo i dosad radili sve po Michelinovim standardima i pratimo kako se radi u inozemstvu godinama. I nadalje namjeravamo jednako raditi. Zvjezdica je, naravno, priznanje, ali i obveza. Ali nju uvijek imamo prema gostu. Bitno je da je on zadovoljan”, kazala je Glasu Istre Tjitske Đekić koja je u restoranu, kojeg vodi sa suprugom Danijelom, zadužena za servis. Inače, Danijel je po vodiču Gault Millau proglašen ove godine najboljim chefom u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasaFor the first time Michelin has made a restaurant selection for Croatia!
Monte in Rovinj receives a #MichelinStar https://t.co/gF5lfL1RjK pic.twitter.com/ZMBx3DsbQa— The MICHELIN Guide (@MichelinGuideUK) February 1, 2017
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvor: narod.hr/vecernji.hr/glasistre.hr
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.