Dr. Bosanac o Masterplanu: U Domovinskom ratu nismo imali ničega pa samo preživjeli, valjda ćemo i ovo

Dugogodišnja i nedavno smijenjena ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac je rekla da Masterplanu zamjera tajnovitost pri izradi te nejasno i nedovoljno objašnjenje, no smatra kako je trebalo dati struci priliku da daju svoj prijedlog i onda sve može uspjeti.

“Nisam upoznata sa svim segmentima takozvanog Masterplana, stoga ne mogu dati detaljan komentar, ali zamjeram upravo tu tajnovitost pri izradi te nejasno i nedovoljno objašnjenje”, istaknula je za narod.hr dr. Vesna Bosanac.

„To nikako nije dobro jer je rađeno tajnovito, nije bilo dovoljno objašnjeno. Generalno, da – treba smanjiti broj bolničkih postelja, povećati broj dnevnih bolnica, postelja produženog liječenja i mislim da su to dobre pretpostavke promjena. No, mislim da je to trebalo dati struci da daju svoj prijedlog i onda sve može uspjeti. Ovako kad to radi neka francuska tvrtka koja, primjerice, nikada nije bila u Vukovarskoj bolnici, oni ne mogu dati pravo rješenje“, kazala je dr. Bosanac.

„Druga manjkavost je što nije potkrijepljeno zdravstveno statističkim pokazateljima što to znači za pacijente. Ne znam hoće li se to sve moći i ostvariti u postojećoj financijskoj situaciji“, rekla je Bosanac i istaknula kako je svima u interesu da zdravstvo funkcionira.

“Za ostale bolnice ne znam, ali znam za vukovarsku bolnicu da su nije plaćena nijedna kuna duga, iako se odreklo upravljačkih prava i napravili se sanacijski planovi“, rekla je za narod.hr dr. Vesna Bosanac.

„Dana 31. siječnja prošle godine je bio dan kada su se županije morale odreći upraviteljskih prava ako žele da vlada formira sanacijska vijeća, napravi sanacijski program i da se srede dugovi koji su se nagomilali godinama. Sanacijsko vijeće je napravilo sanacijski program, ali je stop nastao između ministarstva i vladinog tijela koje koordinira sanaciju“, pojasnila je dr. Bosanac, dodavši kako se ovrhe gomilaju, dobavljači prijete i kako je pitanje do kada će se moći funkcionirati.

„I sada na sve to dolazi još jedan plan koji ljudima nije dovoljno jasno prikazan pa da ljudi znaju kako će biti i koliko će koštati“, prokomentirala je dr. Bosanac novi Nacionalni plan razvoja bolnica.

„Funkcionalna integracija postoji i sada. Za kadrove kojih nemamo dovoljno imamo ugovore poslovnoj suradnji. Dijete koje ima problema s govorom, a mi nemamo logopeda, ne mora ići u Osijek ili Vinkovce i čekati, nego logoped dođe k nama“, pojasnila je dr. Bosanac, dodajući kako se ne mogu ostali pacijenti staviti u minus poziciju prema onima koji su u Zagrebu ili Osijeku.

Naglasila je i kako javna nabava već ide preko ministarstva pa tu ne može biti dodatne uštede, stoga kao jedino rješenje vidi naplaćivanje usluga.

„Moramo moći dobro naplatiti uslugu. Ili reći pacijentima da država nema dovoljno novaca i može pokriti samo najosnovnije ili reći da plaćaju dopunsko više. Spajanjem bolnica se neće uštedjeti“, rekla je dr. Bosanac te pojasnila kako u vukovarskoj bolnici kadra kao što je računovodstveni ili knjigovodstveni već imaju minimalan broj pa ne vidi kako bi se mogao preuzeti posao druge bolnice ili netko njihove.

Ispravila je navode u medijima da vukovarska bolnica pripada četvrtoj kategoriji.

„Vukovar je kategoriziran kao 3a kategorija. Ministarstvo kategorizira prema broju liječnika i broju postupaka. Mi smo u ovih 16 godina obnovili bolnicu, opremili ju i ljude educirali tako da zaista imamo visoko educirani kadar“, istaknula je dr. Bosanac.

„U Domovinskom ratu nismo imali ni novaca ni ničega pa smo preživjeli. Još smo pružili najbolje pokazatelje za što smo dobili i priznanje od svjetskih stručnjaka pa valjda ćemo i ovo“, zaključila je dr. Bosanac za narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr