Nogometna korupcija: Širiću četiri godine zatvora, Šprajceru 10 mjeseci uvjetno

Foto: fah

Bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željko Širić danas je zbog korupcije u prvoj nogometnoj ligi, odnosno primanja mita za “pošteno” suđenje, osuđen na četiri godine zatvora, dok je nekadašnji tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer uvjetno kažnjen s 10 mjeseci zatvora u koji neće ići ako u četiri godine ne ponovi nedjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac Širiću, koji nije došao na izricanje presude, izrekla je i sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti u tijelima HNS-a na osam godina, u što ne ulazi vrijeme provedeno u zatvoru. I Šprajceru je, uz uvjetnu kaznu, dosuđena četverogodišnja zabrana rada u klubovima i tijelima nogometnog saveza.

Tijekom devetomjesečnog suđenja najteža optužba protiv Širića bila je da je od Uskokova pouzdanika, bivšeg predsjednika uprave Hajduka Hrvoja Maleša, primio 30 tisuća eura za “pošteno” suđenje. Šprajcera, koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša, tužiteljstvo je teretilo da je sa Širićem dogovorio da i njegovom klubu za mito također osigura “pošteno” suđenje.

I dok je Uskok za optužene, zbog “sistemske korupcije”, zatražio najstrože kazne, obrana je u svojim završnim govorima istaknula da ih treba osloboditi jer njihovim klijentima nije dokazana krivnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj aferi optužen je i bivši nogometni sudac i dužnosnik Stjepan Djedović kojemu je postupak razdvojen nakon pretrpljenog moždanog udara.

Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije ‘Offside’ u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica. Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima. Šestorica optuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s Uskokom, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica – bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.