Jedan od najčešćih i najzdravijih prehrambenih prozivoda je maslinovo ulje. Pogledajmo koje su najčešće greške pri korištenju jednog od ovog artikala u prehrani:
- Plastična i prozirna ambalaža
Najveći neprijatelj maslinovog ulja je plastična, ali i providna ambalaža. Čim zrak i svjetlost dođu u kontakt s maslinovim uljem ono gubi na kvaliteti i počinje se kvariti. Zbog toga boce trebaju biti tamnije, poput tamnozelenih.
2. Izloženost toplini
Čim je maslinovo ulje u blizini sunca ili štednjaka to nije dobro i uništava mu kvalitetu. Polifenoli se razlažu i gubi se ljepota okusa. Najbolje je držati da u smočnici ili kuhinjskom kredencu.
3. Ocjenjivanje kvalitete ulja prema boji
Vrlo često ljudi ocjenjuju kvalitetu ulja prema boji, ali boja prikazuje samo kada je maslina ubrana i kada je ulje prešano. Zato nemojte da vas varijacije boje obeshrabre.
4. Biranje samo jedne vrste ulja
U lepezi ponuda i cijena kupci obično biraju ono koje je srednje cijene misleći da je dobro i za kuhanje i za salate. Međutim, stručnjaci savjetuju da bi osim njega trebali u kuhinji imati i kvalitetniju varijantu koja će najbolje izvući iz salata i pasti.
5. Kuhanje na previsokim temperaturama
Kuhanje na previsokim temperaturama može uništiti antioksidanse i promijeniti okus ulju. Zato nemojte koristiti maslinovo ulje pri temperaturama višim od 180 stupnjeva.
6. Predugo čuvanje
Maslinovo ulje treba iskoristiti unutar dvije godine. Nakon toga ono gubi okus i kvalitetu.