Ovo su namirnice koje trebate jesti ako želite smanjiti nadutost trbuha!

Nutrionistica Cassandra Barns za Daily Mail, otkrila je deset namirnica koje pomažu kod smirivanja nadutosti trbuha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvom mjestu nalazi se češnjak čija antigljivična i antibakterijska svojstva djeluju blagotvorno na probavu i želudac.

Zatim tradicionalno je korejsko jelo od fermentiranih namirnica pripravljeno s naribanim kiselim kupusom – kimchi. Kimchi je sličan našem kiselom kupusu, ali u njemu ima više vrsta povrća i začina. Djeluje kao prirodni probiotik i odličan je za probavu.

Artičoke su izvrsne za postizanje ravnog trbuha budući da su odličan izvor inulina, topljivih vlakana, a izvrsni su i za probavu zbog svog probiotičnog efekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đumbir stimulira proizvodnju želučane kiseline i probavnih sokova, kao što i potiče hranu na prolazak kroz crijeva. Možete ga dodati u juhe, umake, gulaše, povrtne sokove, naribanog u salati ili u čaj.

Miso je fermentirana pasta od soje, ili riže, ječma i morske soli, a ponekad se dodaju i alge. Osim toga, bogata je i mineralima, proteinima, esencijalnim uljima, uglikohidratima i aminokiselinama. Može se dodavati svim jelima. Kada se govori o ravnom trbuhu ne treba zaboraviti ni zob – vlakna su neophodna za dobar rad crijeva, a zob je izvrsna za to. Osim toga, dobra je i za smanjenje visokog kolesterola te u kontroli šećera u krvi.

Potočarka pak stimulira probavne sokove kao i ispuštanje otrova iz jetara. Gorčina iz njih pomaže i kod otapanja i probavljanja masti i pomaže u probavi i apsorbiranju vitamina A i E koji su ključni za razgradnju masti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juha od kostiju kuha se satima i pri tom ispušta vrijedne nutrijente iz njih, uključujući i želatinu iz kostiju i minerale.

Jabučni ocat – Više ljudi pati od manjka, a ne viška želučane kiseline. Taj manjak uzrokuje lošu probavu, podrigivanje, vrtoglavicu pa i žgaravicu. Žlica jabučnog octa otopljena u malo vode neposredno prije jela može pomoći u održavanju zdrave razine želučane kiseline. No ovo ne biste trebali koristiti ako već uzimate lijekove za smanjenje želučane kiseline, ističe nutricionistica.

Sjemenke bundeve – izvrstan su izvor cinka koji je ključan za dobro zdravlje crijeva. Svježe sjemenke odavnina su se koristile kao lijek protiv parazita. Danas ih se ipak preporučuje kratko popržiti kako bi dobili maksimalne dobrobiti od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.