Omega-3 masne kiseline – melem za crijevnu floru

Foto: Thinkstock

Konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama u sklopu uravnotežene prehrane poboljšava raznovrsnost crijevne flore, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika s Medicinskog fakulteta u Nottinghamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o dosad najvažnijem istraživanju kada je posrijedi odnos između omega-3 kiselina i sastava crijevnoga mikrobioma, pišu francuski mediji.

Da bi to dokazali britanski su znanstvenici angažirali 876 ispitanica srednje i starije životne dobi testirajući utjecaj omega-3 kiselina na raznolikost i količinu dobrih bakterija u njihovu probavnom traktu.

Višestruka korist

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustanovili su da je crijevni mikrobiom kod žena koje su konzumirale više namirnica s omega-3 kiselinama bio raznolikiji. To su povezali s većom dobrobiti za zdravlje, osobito kada je posrijedi sprečavanje razvoja dijabetesa, pretilosti i upalnih bolesti probavnog trakta poput kolitisa ili Crohnove bolesti.

Pojasnili su da se crijevni mikrobiom odnosi na crijevne bakterije i gljivice koje žive u crijevima. Ranije se govorilo o crijevnoj flori, a danas je to naziv za bakterijske populacije koje žive u crijevima.

Populacija crijevnih bakterija uključuje nekoliko desetaka milijarda mikroorganizama koji se sastoje od najmanje 1000 različitih poznatih vrsta bakterija. One sadrže više od tri milijuna gena (broj 150 puta veći od broja vlastitih ljudskih gena). Crijevne bakterije u ljudskome organizmu mogu težiti i dva kilograma. Jedna trećina ih je identična kod većine ljudi, no dvije su trećine jedinstvene. Crijevne su bakterije u crijevima poput naše osobne iskaznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omega-3 masne kiseline, kako su ranije pokazala brojna istraživanja imaju blagotvoran utjecaj i na razne druge bolesti, među kojima su rezistentnost na inzulin kod dijabetičara, hipertenzija, artroza, tromboza, neke vrste karcinoma te smanjenje kognitivnih sposobnosti.

Bakterije smanjuju i opasnost od pretilosti

“Otkrili smo i da u organizmu osoba koje konzumiraju više namirnica s omega-3 kiselinama ima više određenih bakterija koje povezujemo s manjom sklonošću upalama i manjim rizikom od pretilosti”, rekla je dr. Cristina Menni s londonskog King’s Collegea, koja je sudjelovala u studiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dodatnim istraživanjem smo ustanovili da je povišena razina omega-3 kiselina u krvi povezana s postojanjem molekule N-karbamil-glutamata u crijevnome mikrobiomu, a ona smanjuje oksidativni stres crijeva. Vjerujemo da su za to zaslužne omega-3 masne kiseline koje potiču bakterije na proizvodnju spomenute supstancije”, zaključila je dr. Menni.

Osim u sardinama, lososu, ribljem ulju, omega-3 masnih kiselina ima u plodovima mora, biljnim uljima, žitaricama i u orašastom voću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.