Thinkstock

Sunce može uzrokovati puno veće probleme od bolnih opeklina. Zna se kako dugotrajno izlaganje suncu izaziva smeđe mrlje, crvenilo, ljuštenje, isušivanje i mreškanje kože i na koncu – rak kože.

Mnogi ljudi, najčešće zbog vlastite lijenosti, zanemaruju činjenice i ne štiti se dovoljno. Evo nekoliko savjeta kako izbjeći opasnosti koje nosi sunce, navodi health.com

Odjeća i pokrivala za glavu

Prvenstveno se zaštitite odjećom, posebno ako morate biti na suncu u razdoblju između 10 i 16 sati. Obucite nešto lagano, pokrijte glavu i ne zaboravite na kožu nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom. Odjeća od tamnog i gustog tkanja apsorbiraju ultraljubičaste zrake više negoli laganiji pamučni materijali svijetlih boja.

Neka vaša krema ima dovoljno jak zaštitni faktor

Kod izlaganja suncu upotrebljavajte kreme čiji je zaštitni faktor iznosi najmanje 15. Razmažite kremu po koži u dovoljnoj količini, jer ukoliko nanesete pretanak sloj kreme na kožu, to može smanjiti njezinu učinkovitost za čak 50 posto. Ne zaboravite koristiti balzam za usne.

Hlad ne znači zaštitu

Ukoliko ležite u hladu nemojte misliti kako ste zaštićeni od sunca, jer UV zrake dolaze sa svih strana, odbijajući se od pijesak, beton i druge površine.

Opasno je i za oblačnih dana

Ne postoji zdrava preplanulost, a višesatno lješkarenje pod suncem posebno je opasno za osobe svijetle puti. Čak i za hladnijih, oblačnih dana trebate zaštititi kožu od sunca. Naime, i tada možete izgorjeti.

Počnite razmišljati koliko je svakodnevno izlaganje kože suncu štetno, pa pokušajte ljetne mjesece ne koristiti za sunčanje. Neka vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Izvor: narod.hr