Prehrana u trudnoći: Važna je kvaliteta, a ne količina

Foto: Thinkstock; fotomontaža: Narod.hr

Navike u prehrani određuju naše zdravlje mnogo izravnije nego što pretpostavljamo. Ključnu ulogu za zdravlje buduće majke i djeteta u razvoju ima punovrijedna i raznovrsna prehrana. Potrebe za kalorijama i hranjivim tvarima u trudnoći jedva da se povećavaju – od 4. mjeseca trudnoće potrebno je unositi svega 200 – 300 dodatnih kalorija na dan.

Za vrijeme trudnoće dnevni energetski unos hrane trebao bi biti 2000 kcal, a ukupan dozvoljeni prirast tjelesne težine ne bi smio prelaziti 12 kg. Nije ispravno mišljenje da trudnica mora jesti za dvoje. Uvede li se dodatni međuobrok tijekom dana u obliku fermentiranih mliječnih proizvoda sa žitaricama, voćem, suhim voćem, ili ako se pojede nemasni sirni namaz s nemasnom šunkom, ili se pak posegne za nekom kvalitetnom štrudlom od voća, zadovoljit će se potreba za dodatnom energijom jer i jedan frape ili čokoladni napitak nadoknađuju potrebu za tih dodatnih 200 kcal.

Planirajući obrok, trudnica treba dati prednost namirnicama siromašnim kalorijama, a istodobno bogatim vitaminima, mineralnim i balastnim tvarima (produkti cjelovitih žitarica), što će pomoći i kod zatvora koji često nastupa u trudnoći.

Koje su namirnice poželjne, koje nepoželjne, kako ublažiti žgaravicu i mučninu, te druge korisne savjete – pročitajte na Frendica.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/zzjzpgz.hr