(FOTO) Drugo zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Dvodnevno Drugo zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije počelo je nakon pozdravnih govora zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarskoga nadbiskupa mons. Želimira Puljića i teologa Ivana Goluba u petak u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Bozanić istaknuo je, nakon zahvale svim sudionicima, kako se sinoda događa tamo gdje djeluje Duh Sveti.

Pozvao je sudionike da u duhu zajedništva jasno, iskreno i hrabro iznose pitanja s kojima se suočava zagrebačka Crkva. “Treba govoriti o događaju nade onako kako nas je poticao sveti papa Ivan Pavao II. i kao što nas potiče papa Franjo”, poručio je.

Kardinal Bozanić je istaknuo kako treba gledati očima vjere da bi se moglo vidjeti Božje djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić rekao je kako je zadaća Crkve davati smisao i tumačenje povijesti te da se zajedništvo najbolje očituje kod stola u obitelji blagovanjem. Dodao je kako je euharistija blagovanje i kako Krist od zajednice svojih vjernika nije htio graditi organizaciju ni nadgradnju društva, nego zajednicu braće i sestara u kojoj jedni drugima služe.

Drugo zasjedanje Druge sinode bavit će se pitanjima “Crkve zagrebačke u slavljenju Kristova otajstva”, a članovi Sinode raspravljat će o nedjeljnoj euharistiji, sakramentima, blagoslovima i pučkim pobožnostima, kršćanskim pokopima, liturgijskim službama te o liturgijskoj glazbi i arhitekturi.

Svečanim euharistijskim slavljem koje je na svetkovinu Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016. u zagrebačkoj katedrali predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otvorena je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije. Slavlje je počelo procesijom iz Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u kojoj je bilo oko 200 svećenika te vjernici laici, izabrani članovi Sinode koji će sljedeće godine sudjelovati u sinodskim zasjedanjima. Prvo zasjedanje Sinode održano je 9. i 10. prosinca, kad se raspravljalo o Crkvi zagrebačkoj u djelu evangelizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Sinode raspravljat će o navještaju Božje riječi, evangelizaciji, katehezi i vjeronauku, življenju Radosne vijesti i Objave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.