Frljićeva predstava puna vrijeđanja – “Naše nasilje i vaše nasilje” u Sarajevu ipak bez publike!

Foto: fah

Direkcija sarajevskog kazališnog festivala MESS u nedjelju je odlučila da predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” u režiji Olivera Frljića bude izvedena bez prisustva publike, a ta je odluka obrazložena sigurnosnim razlozima kao i javnim pritiscima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo dva sata prije najavljenog izvođenja predstave koja je uvrštena u službeni program festivala direkcija MESS-a objavila je kako će ona biti odigrana samo za članove žirija i goste festivala dok publika s kupljenim kartama tu izvedbu neće moći vidjeti.

Karte za tu predstavu odavno su rasprodane.

Iz MESS-a tvrde kako su informirani da je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski uputio kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH zbog najave izvođenja predstave a ističu kako su svemu doprinijeli i “napisi u hrvatskom tisku koje su mediji u BiH neodgovorno prenijeli”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je, kako navode iz direkcije MESS-a, proizveden “val dezinformacija o predstavi redatelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH”.

Otkazivanje prikazivanja predstave zbog vrijeđanja vjerskih osjećanja u subotu je zatražila uprava Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” a brojne osude uslijedile su iz bošnjačkih udruga kao i iz islamističkog časopisa SAFF.

“Napredak” je priopćio kako je Frljićeva predstava blasfemična te da se u njoj ne radi o umjetničkoj provokaciji nego o pukom vrijeđanju osjećaja građana, napose vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritikama predstave i pozivu na njeno skidanje s programa pridružila se i Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

“Ovo vrijeđa u prvom redu katolike, ali i muslimane jer izruguje bitni sadržaj vjere te nešto što je ljudima sveto na primitivan i vulgaran način predstavlja”, stoji u komentaru kojega je objavila KTA.

KTA navodi druge medije (Jutarnji.hr, Večernji.hr, Dnevno.hr, Sloboda.hr itd.) te argumentirajući svoje tvrdnje kaže da “u jednom trenutku predstave: gola „muslimanka“ s hidžabom, iz svojega spolnoga organa vadi zastavu – u Poljskoj Poljske, u Austriji Austrije, u BiH (predmnijevano) BiH; zatim izvodi erotizirani ples uz melodiju Tihe noći (!) te se pojavljuje „Isus Krist“ okrunjen trnovom krunom, razapet na križu sastavljenu od kanti za benzin; potom glumac u liku Isusa silazi s križa i siluje ženu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MESS u priopćenju kaže kako su “netočni navodi o vrijeđanju religijskih osjećanja rezultirali su pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS”, dodajući kako je zbog toga direktor MESS-a Nihad Kreševljaković donio odluku da se predstava izvede interno jer je procijenjeno kako će se na taj način izbjeći moguće nasilno prekidanje festivala.

Festival MESS će, kako je najavljeno, pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i nezakonite zabrane, čime su nanijeli štetu ovom festivalu i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grada.

Njemački kritičar: Za Frljićevu predstavu ‘Naše nasilje vaše nasilje’, mozak vam jednostavno nije potreban

“Bosanski kazališni redatelj Oliver Frljić provocira obrazovano građanstvo”, pišu njemački kritičari. U svibnju je provocirao u Beču, sada u Berlinu, u okviru festivala posvećenom 100. obljetnici rođenja Petera Weissa i njegove Estetike otpora u HAU.

Već u svibnju Frljićeva predstava u Beču pobrinula se za mali skandal, zatim je zbog kazališne predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” u kojem je vrijeđano vjersko i nacionalno dostojanstvo građana podignuta kaznena prijava u Poljskoj. Tužbu je podnijelo nekoliko gradskih vijećnika nakon što je njihova kolegica gledala predstavu i prenijela što je vidjela u Frljićevoj predstavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frljić u predstavi kao predložak rabi trilogiju Petera Weissa “Estetika otpora” pokazujući radničku klasu pod fašizmom, čime navodno prikazuje aktualnu situaciju u Europi, posebno ukazujući na imigrante.

Rezultat toga je “Naše nasilje i vaše nasilje”, a inače ga nije puno briga za Petera Weissa i njegovo djelo. Frljić ima pregledan pogled na svijet, a taj kratko glasi: “Kapitalizam = fašizam = rat = kriv za sve loše na svijetu”, ističe njemački kazališni kritičar Sascha Krieger.

Oliver Frljić sramoti Hrvatsku – kazneno prijavljen u Poljskoj!

Nažalost, Frljićeva sramota dijelom je sramota i cijele Hrvatske jer poljski, ali i većina njemačkih medija vežu Frljića uz našu zemlju.

“Gledajući tu predstavu osjetila sam se uvrijeđena: kao vjernica, Poljakinja i Europljanka. Bilo je potrebno reagirati,” rekla je gradska vijećnica Grażyna Szabelska za javnu radijsku postaju Polskie Radio. U predstavi rađenoj prema motivima romana njemačkog autora Petera Weissa Frljić je u svom dobro poznatom stilu režirao scene koje svojim sadržajem, obrazlažu gradski vijećnici, potpadaju pod kazneno djelo.

Sve to, navode gradski vijećnici, predstavlja kršenje kaznenog zakona koji to jasno definira u točki 137. (vrijeđanje nacionalnih simbola), kao i točki 196. (povreda vjerskih osjećaja). Za navedena djela predviđene su novčane kazne, kao i kazna zatvora.

Kako su Austrijanci ‘udarili’ po Frljiću: ‘Amaterske i dosadne provokacije iritantnog kazališnog djela’

Kritičar Von Norbert Mayer iz Die Pressea bio je daleko “najokrutniji”. Frljićevu predstavu okarakterizirao je kao cinizam bez ikakve mjere i smisla, prozvao je jednostavnom i sirovom, te je napisao da djeluje amaterski i dosadno dok pokušava šokirati gledatelje.

Mayer napominje da je riječ o “općem napadu na sve”, te da je riječ o “iritantnom kazališnom djelu koje traje predugih 75 minuta, s neugodnim vonjem školskog kabarea”.

“Samo su ljubitelji hardcorea pljeskali”, zaključuje kritičar na kraju teksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.