Hrvatsko novinarsko društvo izreklo opomenu kolumnistici Nikolini Nakić zbog teksta o pobačaju

Foto: fah

Iako je Hrvatsko novinarsko društvo naviklo hrvatsku javnost na svoju ideološku pristranost, njihova današnja odluka opet je pomaknula granice. Naime, Vijeće časti HND-a na 26. sjednici održanoj 9. veljače 2015. godine razmatralo je zahtjev Ane Šimac za pokretanje postupka protiv Nikoline Nakić, autorice teksta „Nikolina Nakić o abortusu: Kada je to zločin ubojstva postao ljudsko pravo?“, objavljenoga na portalu Šibenskog tjednika, 25. studenog 2014. godine i na portalu bitno.net, gdje je Nakić stalna kolumnistica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svome zaključku Nikolini Nakić izreklo je opomenu sa sljedećim obrazloženjem.

Ana Šimac ukazuje na to da Nikolina Nakić vrijeđa žene koje su napravile abortus, nazivajući ih ubojicama, da je njezin tekst utemeljen samo na njezinu fanatizmu, te da su statističke informacije koje iznosi nevaljane i nepotvrđene, a da je broj abortusa autorica izmislila. Smatra da ovakav tip novinarstva vrijeđa, napada ženske slobode i daje lažne informacije.

Vijeće ocjenjuje da je Nikolina Nakić prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara, s obzirom na to da u Republici Hrvatskoj, u smislu odredaba Kazenonog zakona, abortus nije zločin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odluku Vijeća časti koje je potpisao predsjednik Trpimir Matasović, opomenuta kolumnistica Nakić može se žaliti.

Nikolina Nakić: Uopće ne držim do ideološki pristranog Vijeća časti

Za naš portal odluku vijeća časti komentirala je i sama Nikolina Nakić. “Stojim iza svake svoje napisane riječi. ‘Presuda’ da sam svojim tekstom objavljenim na bitno.net portalu prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara je u vrijeme dok hrvatski mediji na svakodnevnoj bazi plasiraju potpune neistine u službi svoje ideologije potpuno deplasirana. Do mišljenja takvog ‘Vijeća časti’, koje uvažava neku svoju ideologiju, a ne uvažava moju Ustavom zajamčenu slobodu govora te slobodu vjeroispovijesti, uopće ne držim. Moja jedina nit vodilja bila je, i bit će isključivo istina i, sukladno tome, i dalje kanim pisati o gorućoj temi i rak rani našeg društva – pobačaju.”, poručila je Nakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.