Nadbiskup Marin Barišić: Blagoslov bi uvijek trebao biti u našim srcima

„Na početku svake Nove godine jedni drugima želimo da bude sretna. Bog je izvor novosti i sreće koja preko nas i s nama biva prisutna u našoj stvarnost. Neka sve naše želje budu prijevod Božjeg blagoslova, a naša srca dostojna mjesta preko kojih će Gospodin naše vrijeme učiniti novim, sretnim i blagoslovljenim”, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić na svetkovinu Marije Bogorodice, Novu godinu, predvodeći svečano euharistijsko slavlje u katedrali Sv. Dujma. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika među kojima i novoimenovani vojni biskup mons. Jure Bogdan te katedralni župnik don Tomislav Ćubelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prigodnoj homiliji naglasio je da smo, u godini koja je pred nama i tijekom cijelog života, pozvani biti blagoslov jedni drugima i blagoslivljati jedni druge. „Blagoslov bi uvijek trebao biti u našim srcima kako bi bolje vidjeli naš život, svoga bližnjega i svijet u kojem živimo. Onda će nam godina biti nova i sretna, ako budemo blagoslov. Bog, koji je izvor blagoslova, blagoslovio je nas u svome Sinu, a Majka Marija pred tim blagoslovom čini ono što bi trebao svatko od nas: pohranjivati sve događaje u svome srcu i zahvaljivati. Vrednujmo protekle događaje u sadašnjosti da bi i budućnost bila bogatija”, kazao je mons. Barišić.

Nadbiskup se osvrnuo i na Svjetski dan mira te vjernicima preporučio da pročitaju poruku pape Franje „Pobijedi ravnodušnost i osvoji mir” u kojoj Papa ističe da Bog nije ravnodušan prema nama nego vidi patnje svoga naroda te da i mi ne smijemo biti ravnodušni prema svojim bližnjima i prema zbivanju u svijetu. Nadbiskup je ukazao na brojne sukobe, progonstva i siromaštvo te upozorio da ne smijemo biti dio globalne ravnodušnosti već da od ljubavi, suosjećanja i solidarnosti učinimo program svoga života i pravilo u odnosima s drugima. Spomenuvši brojne obitelji, prosvjetne, zdravstvene i medijske djelatnike, udruge i volontera, kazao je kako je njihova briga za čovjeka znak nove kulture solidarnosti i zauzimanja. „Papa Franjo poručuje da smo u duhu ovoj Jubileja Božjeg milosrđa svi pozvani prepoznati na koji se način ravnodušnost očituje u našem životu i konkretno pridonijeti poboljšanju svijeta koji nas okružuje počevši od obitelji, susjedstva i radne sredine”. Na samom kraju, nadbiskup je svima zaželio s Gospodinom blagoslovljenu i sretnu Novu godinu.

Euharistijsko slavlje završeno je himnom “O dođi, Stvorče”, a na misi je pjervao Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem mo. don Šime Marovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.