Atraktivna božićna slastica priprema se za tren: Božićni panj

Foto: slatkisvijet.com

Čokoladna rolada sa zanimljivom, blagdanskom dekoracijom! Božićni panj atraktivna je božićna slastica, a vrlo jednostavna za pripremu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept donosi Slatki svijet.

Biskvit

6 jaja
120 g šećera
100 g glatkog brašna
2 žlice kakaa u prahu
Bijela krema
300 ml mlijeka
70 g šećera
2 vanilin šećera
40 g glatkog brašna
naribana korica 1/2 naranče
200 ml slatkog vrhnja

Čokoladna krema

100 g čokolade za kuhanje
200 g kiselog vrhnja
1 žlica kakaa u prahu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema

Najprije pripremite kremu i ostavite ju da se ohladi. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu naranče i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa dodajte pripremljenu smjesu. Kremu kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.
Premjestite kremu u zdjelicu i prekrijte površinu prozirnom folijom kako se tijekom hlađenja na vrhu nebi stvorila korica.

Dok čekate da se krema ohladi ispecite biskvit.

Bjelanjke uz dodatak malo soli izmiksajte u snijeg. Dodajte malo po malo šećera i nastavite miksati smjesu dok ne potrošite sav šećer. Miksajući smjesu dodajte i žutanjke. Na kraju dodajte prosijani kakao i brašno pa kuhačom sve lagano izmiješajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za pečenje (30×40 cm) prekriven masnim papirom i poravnajte. Biskvit pecite 15 minuta na temperaturi od 180°C. Pečeni biskvit uz pomoć kuhinjske krpe (zajedno s papirom za pečenje) zamotajte u roladu i ostavite da se ohladi.
Kuhanu i ohlađenu kremu izmiksajte, dodajte tučeno slatko vrhnje pa još jednom kratko izmiksajte.

Ohlađeni biskvit razmotajte i premažite bijelom kremom. Za premaz biskvita trebat će vam otprilike 2/3 ukupne količine kreme – ostatak sačuvajte za pripremu čokoladne kreme.
Čokoladu otopite na pari pa pomiješajte s ostatkom bijele kreme, kiselim vrhnjem i kakaom u prahu.

Odrežite dva komada rolade pa ih uz pomoć čokoladne kreme pričvrstite uz ili na glavni dio rolade. Ostatkom čokoladne kreme premažite cijeli Božićni panj. Vilicom prijeđite preko čokoladne kreme kako bi dobili izgled kore drveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije posluživanja roladu ukrasite gljivama od bjelanjaka ili dekoracijom po želji – ukrasima od fondana, košticama šipka, šiškama, orašastim plodovima, grančicama ružmarina…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.