Brzi recept za flammkuchen – slani kolač kojeg nazivaju lažnom pizzom

Flammkuchen
Foto: Slatki svijet

Flammkuchen je popularno jelo koje potječe iz pokrajina sa sjeveroistoka Francuske i južne Njemačke, piše Jeannette Razum za Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj (najčešće) slani kolač priprema se od tankog tijesta premazanog kiselim vrhnjem na koje se mogu stavljati razni dodaci poput slanine, povrća ili sira (npr. gorgonzole), a priprema se i u slatkoj verziji s jabukama.

Meni je trenutno najdraža verzija s kiselim vrhnjem, lukom i špekom! Flammkuchen nazivaju još i lažnom pizzom, a najveća razlika je tijestu. Iako postoje varijante s kvascem ili praškom a pecivo, tijesto za originalni Flammkuchen priprema se od četiri jednostavna sastojka koje uvijek imate kod kuće – brašna, vode, ulja i soli.

Sastojci za tijesto

250 g glatkog brašna
125 ml vode
2 žlice maslinovog ulja
2 g soli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za nadjev

200 g kiselog vrhnja (25 % m.m.)
100 g slanine
1 glavica ljubičastog luka
sol, papar

Priprema

Brašno, vodu, ulje i sol umijesite u glatko tijesto. Po potrebi upotrijebite malo više vode da tijesto ne bude previše suho. Tijesto oblikujte u kuglu, spremite u vrećicu i ostavite da odstoji oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.

U međuvremenu zagrijte pećnicu na 250°C. Tijesto razvaljajte vrlo tanko (2-3 mm) na lagano pobrašnjenoj površini pa premjestite na protvan prekriven masnim papirom. Tijesto premažite kiselim vrhnjem i nadjenite sitno nasjeckanim komadićima slanine i kolutićima luka. Dodajte malo soli i papra, prema ukusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Flammkuchen pecite cca 12-15 minuta na temperaturi od 250°C. Vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici. Kada rubovi dobiju lijepu zlaćanu boju Flammkuchen je gotov! Prije posluživanja Flammkuchen možete posipati s malo suhog ili svježeg vlasca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.