Flammkuchen je popularno jelo koje potječe iz pokrajina sa sjeveroistoka Francuske i južne Njemačke, piše Jeannette Razum za Slatki svijet.
Ovaj (najčešće) slani kolač priprema se od tankog tijesta premazanog kiselim vrhnjem na koje se mogu stavljati razni dodaci poput slanine, povrća ili sira (npr. gorgonzole), a priprema se i u slatkoj verziji s jabukama.
Meni je trenutno najdraža verzija s kiselim vrhnjem, lukom i špekom! Flammkuchen nazivaju još i lažnom pizzom, a najveća razlika je tijestu. Iako postoje varijante s kvascem ili praškom a pecivo, tijesto za originalni Flammkuchen priprema se od četiri jednostavna sastojka koje uvijek imate kod kuće – brašna, vode, ulja i soli.
Sastojci za tijesto
250 g glatkog brašna
125 ml vode
2 žlice maslinovog ulja
2 g soli
Sastojci za nadjev
200 g kiselog vrhnja (25 % m.m.)
100 g slanine
1 glavica ljubičastog luka
sol, papar
Priprema
Brašno, vodu, ulje i sol umijesite u glatko tijesto. Po potrebi upotrijebite malo više vode da tijesto ne bude previše suho. Tijesto oblikujte u kuglu, spremite u vrećicu i ostavite da odstoji oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 250°C. Tijesto razvaljajte vrlo tanko (2-3 mm) na lagano pobrašnjenoj površini pa premjestite na protvan prekriven masnim papirom. Tijesto premažite kiselim vrhnjem i nadjenite sitno nasjeckanim komadićima slanine i kolutićima luka. Dodajte malo soli i papra, prema ukusu.
Flammkuchen pecite cca 12-15 minuta na temperaturi od 250°C. Vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici. Kada rubovi dobiju lijepu zlaćanu boju Flammkuchen je gotov! Prije posluživanja Flammkuchen možete posipati s malo suhog ili svježeg vlasca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa