Iskoristite sezonu trešanja, napravite jednostavan a neodoljiv francuski Clafoutis!

slatkisvijet.com

Sezona trešanja traje jako kratko, zato je iskoriste do kraja! Danas vam donosimo recept za Clafoutis s trešnjama, vrlo ukusan i jednostavan francuski desert koji svakome uspijeva bez ikakvih problema! Sočne, aromatizirane trešnje peku se u smjesi sličnoj pudingu, a rezultat je nevjerojatno mirisan, neodoljiv kolač s trešnjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept donosi Slatki svijet.

Sastojci:

500 g krupnih trešanja (očišćenih)
250 ml mlijeka
3 jaja
65 g smeđeg šećera
100 g bijelog brašna
25 g maslaca (otopljenog i mlakog)
1 žlica ruma
1 žlica vanilin šećera
dobar prstohvat soli
nekoliko kapi ekstrakta gorkog badema
+ dodatno malo maslaca za premazivanje kalupa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Priprema

1. Trešnje operite, očistite od peteljki i koštica. Nemojte ih raspoloviti već ih ostavite cijele kako vam clafoutis ne bi bio gnjecav. Očišćene trešnje prelijte žlicom ruma i žlicom vanilin šećera i ostavite ih da tako odstoje 1-2 sata. Povremeno ih izmiješajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Kada su trešnje spremne, napravite smjesu. Pomiješajte sve mokre sastojke (mlijeko, jaja, otopljeni maslac, ekstrakt badema), dodajte šećer i sol te polako umiješajte brašno pazeći da vam se ne stvore grudice.

3. Trešnje ocijedite i prebacite u kalup za pečenje kojeg ste prethodno dobro namazali maslacem, a tekućinu koja ostane nakon trešanja umiješajte u smjesu. Prelijte smjesu preko trešanja i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pecite na srednjoj rešetki oko 45-50 min ili dok rubovi nisu dobili zlatnu boju, a čačkalica zabodena u sredinu izlazi čista.

4. Najbolje poslužiti toplo ili mlako. Clafoutis možete posuti šećerom u prahu, poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slatki savjet

Mali savjet za čišćenje trešanja: uzmite malo širu slamku (ako imate veće trešnje, ako su manje, onda užu slamku) i samo probodite kroz sredinu trešnje. Trešnja će vam bez problema ostati cijela u komadu, a riješit ćete se koštice.

Moj kalup je promjera 26 cm tako da ja dobijem tanki clafoutis, no vi slobodno možete koristiti i manji kalup ili vatrostalnu posudu ili staviti više trešanja pa će clafoutis biti viši. Možda će samo biti potrebno prilagoditi vrijeme pečenja.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.