Kako prepoznati voćku premazanu voskom i što to znači za naše zdravlje?

Foto: GettyImages

Vosak se stavlja na voće zbog zaštite ploda od propadanja. Osim toga, trgovci ga često primjenjuju jer daje plodovima ljepši i privlačniji izgled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog voska voće može duže stajati u skladištima i neće privući plijesan.

Kako prepoznati vosak?

Relativno je lako uočiti vosak na površini plodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nožićem malo zagrebite površinu i ukoliko je tretirana na nožu će ostati sloj voska. Možete provjeriti i trljanjem jabuke između ruku. Ako ostane bjeličasti sloj na rukama, u pitanju je vosak.

Radi se o specijalnoj vrsti prehrambenog voska. To su prirodni voskovi koji zapravo nisu štetni za čovjeka poput pčelinjeg voska, voska od petroleja ili carnabua voska koji se u Brazilu skuplja s jedne vrste palme.

Vosak na voću nije štetan, no naše ga tijelo ne probavlja lako i brzo i može se zadržavati u tankom crijevu, što može uzrokovati čir na ovojnici želuca i tankog crijeva, pogodovati različitim infekcijama našeg gastro-intestinalnog trakta, utjecati na probavu, ali i uzrokovati probleme s dišnim putovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se riješiti voska otkrijte na Frendica.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.