Koliko dugo možemo čuvati kuhanu hranu prije no što postane opasna po zdravlje?

Foto: GettyImages

Kuhana hrana je posebno osjetljiva i ne podnosi dugo pohranjivanje i mora se pojesti unutar najviše tri, četiri dana, preporuka je američke Agencije za hranu i lijekove, a spremiti u hladnjak ili zamrzivač je treba dva sata nakon pripreme.

No to je općeniti naputak, mnogo toga ovisi od od slučaja do slučaja, kako je hrana pripremljena, kako je pohranjena i o kojoj je namirnici riječ kaže Guy Crosby, certificirani znanstvenik za hranu i profesor na Harvardu.

Kiselina i šećer su naši prijatelji

“Hrana se razlikuje po pH razini, udjelu vlage i potencijalnim sastojcima koji se vežu na vodu. Kuhana hrana s nižom pH vrijednošću obično traje duže, do tjedan dana jer je kiselo stanje ne odgovara bakterijama pa će tako umak od rajčice ili pita od limuna ili sarma duže trajati. Hrana s višom pH poput ribe ili jaja pogodna je za brži razvoj bakterija pa je treba baciti nakon tri dana.”

Također treba uzeti u obzir sastojke koji vežu vodu i hranu s puno vode. Hrana koja sadrži puno šećera kao što su keksi i muffini, veže vodu i sprječava rast bakterija i plijesni. U dobro zatvorenoj posudi može se čuvati i izvan hladnjaka i po tjedan dana. S druge strane, hrana koja sadrži puno vode poput kuhanog mesa ili kuhanog povrća može i u hladnjaku razviti puno bakterija i mora se pojesti unutar tri dana, prenosi miss.724sata.hr

Trikove kako da hrana ostane svježa pronađite na Frendica.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr