Što trebamo jesti zimi?

Foto: Thinkstock

Ulaskom u zimu broj svježih namirnica na našim jelovnicima neminovno se smanjuje, a tržnice nisu toliko šarene kao u drugim godišnjim dobima. Uz malo mašte i upoznavanja novih namirnica lako je obogatiti zimski jelovnik i učiniti ga zdravim, ukusnim i hranjivim. Mi vam donosimo prehranu s kojom se ne morate bojati gripe.

Žitarice

Temelj prehrane čovjeka čine žitarice, a iskonska snaga, postojanost i hranjivost žitarica posebno dolazi do izražaja zimi. Osim uvriježenih namirnica – riže, tjestenine, kruha i palente, postoje brojne zanimljive žitarice koje pridonose bogatstvu zimske trpeze. Pšenica, ječam, zob, heljda, proso odlično pristaju u toplim povrtnim ili mesnim varivima, a jednako dobro mogu obogatiti hladne salate. Ako još niste, svakako kušajte pseudožitarice kvinoju i amaranth. Ove sjemenke, krcate bjelančevinama nisu samo hranjive, vrlo su ukusne i imaju poseban, pomalo orašasti okus te blago hrskavu teksturu. Kada nemate vremena, pripremite kuskus – zrnca kuskusa dovoljno je preliti vrućom vodom, dodati malo soli i maslinova ulja i ukusan hranjivi prilog poslužiti uz povrće, meso, ribu ili ga ohladiti i pomiješati sa salatom.

Foto: Thinkstock

Mahunarke (grah,mahune,grašak) i začini

Kombinacijom žitarica s mahunarkama (grah, soja, grašak, mahune) postiže se cjelovit aminokiselinski profil, odnosno osigurava se unos svih esencijalnih aminokiselina. To je posebno važno za vegetarijance, ali i za sve one koji povremeno požele bezmesni obrok. Neke takve tradicionalne kombinacije za mnoge su narode već stoljećima temeljna hrana. Primjerice, u Brazilu se kombinira grah i riža, u Kini i Japanu riža i tofu, a u Indiji riža i leća.

Idealni zimski začini su češnjak i đumbir jer imaju povoljno djelovanje na imunitet te ih stoga treba učestalo konzumirati.

Foto: Thinkstock

Varivo

Grah-varivo pravo je tradicionalno hrvatsko zimsko jelo. U Dalmaciji se jede „razblažena“ verzija pod nazivom Pašta-fažol, dok se u sjevernim predjelima jelo obavezno „obogaćuje“ suhim mesom. Grah, leća, slanutak, mahune i grašak čine nezaobilazni dio izdašnih hranjivih zimskih jela. Neke od tih mahunarki dostupne su suhe, a neke smrznute. Zima je razdoblje kada posebno prijaju tople krepke juhe i variva. Bezbroj je maštovitih kombinacija povrća i žitarica u povrtnim i mesnim varivima, a uvijek im dodajte malo maslinova ulja. Jer zima je vrijeme za uživanje u mladom maslinovom ulju!

Foto: Thinkstock

Korjenasto povrće (mrkva,peršin,luk)

Korjenasto povrće dostupno je i tijekom zimskih mjeseci. Korijen peršina, pastrnjaka, mrkva, luk, repe odlični su u juhama i varivima. Tipično zimsko povrće dolazi iz obitelji krstašica u koju spadaju kupus, brokula, prokulice, kelj, a ta je skupina posebno cijenjena jer sadrži spojeve glukozinolate kojima se pripisuju antikarcinogena svojstva.

Foto: Thinkstock

Domaća zimnica

Tijekom zime mnoge obitelji troše domaće zimnice. Sve šta trebate za zimnicu je svježe povrće, prikladne staklenke, sa poklopcima na navoj, ocat, šećer možda ulja i začine. Pa još jedno popodne da sve to pripremite, nije teško. Ne kiselite sami povrće jer da bi povrće stajalo morate ga konzervirati, a to je kemija i zato ne želite pripremati vlastitu zimnicu?

Ima i potpuno prirodnih načina čuvanja zimnice na duži rok, recimo pasterizacija. Povrće za zimnicu mora biti najboje kvalitete, bez nagnječenih ili trulih mjesta. Takva mjesta možete slobodno izrezati i ostatak koristiti, jer ocat konzervira sve. Povrće mora biti čisto i suho. Neko povrće za kiseljenje, recimo feferoni ili paprike bolje je kratko blanširati jer tako omekane i ne gube boju ili aromu. Ovo posebno važi za feferone, jer inače zbog svoje dužine ne pašu u ni jednu staklenku.

Foto: Thinkstock

Voće

Izbor voća je siromašan tijekom zime. Uglavnom su nam dostupne jabuke, ako su pravilno uskladištene te južno voće poput naranača, grejpfruta, limuna te kivi i mandarine. Voće možemo konzumirati i sušeno, najbolje u kombinaciji s orašastim plodovima što može poslužiti kao odličan međuobrok. Voće je dostupno i kao kompot te kao đžemovi i pekmezi.

Foto: Thinkstock

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr