Tko je odgovoran što parovi godinama čekaju na posvajanje, a djeca ostaju u domu?

Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj u prosjeku 6 bračnih parova natječe se za jedno dijete koje je zadovoljilo sve kriterije da može ići na posvajanje. Da bi mogli postati posvajatelj – morate proći zahtjevne testove, razgovore, provjere. Mnogi parovi godinama čekaju na dijete, a dobar dio ne uspije nikada usvojiti sina ili kćer.

Istovremeno se na jučerašnjem Okruglom stolu “Dijete na čekanju” moglo čuti da jedno dijete u domu boravi dulje od pet godina, četvero ih je u dom ušlo 2012., 11-ero 2013., petero 2014., 31 je u dom došlo 2015. godine, lani njih 60… U 2016. godini posvojeno je šestero djece, 22 udomljeno, a isto ih se toliko vratilo u biološku obitelj, što je rezultat savjetovanja i pomaganja roditeljima u odgoju i skrbi. Za 43 djeteta pokrenut je pak postupak za oduzimanje prava na odgoj i stanovanje, samo je jedno dijete steklo uvjete za posvajanje, piše vecernji.hr

Trenutačno je u zagrebačkom domu smješteno 30-ero djece mlađe od sedam godina iako je master planom deinstitucionalizacije sustava socijalne skrbi iz 2010. godine bilo predviđeno da se do 2012. godine obustavi smještaj djece te dobi u dom. Novi Zakon o udomiteljstvu planira se za prvu polovicu sljedeće godine, najavila je Marija Pletikosa, državna tajnica za socijalnu skrb. Donosi profesionalizaciju udomiteljstva, što bi trebalo znatno utjecati na problem djece privremeno izdvojene iz roditeljskog doma. Opcije su da udomitelji budu zaposlenici centara za pružanje usluga u zajednici ili pak da im se prizna profesionalni status udomitelja, poput onog koji imaju roditelji njegovatelji, što će se naknadno definirati, kažu u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Sstručnjaci podsjećaju da je svatko dužan prijaviti Centru za socijalnu skrb svaku povredu osobnih i imovinskih prava djeteta, a centar je dužan to ispitati.
“Odluke o posvajanju donose se na previše mjesta, a posao ne valja ako svi rade sve. Suci za mladež moraju biti specijalizirani. Odlazimo k svakom ministru pravosuđa i sve mu objasnimo, oni se oduševe, a nakon toga – ništa”, otvoreno kaže sutkinja Lana Petö Kujundžić s Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr