Isprobajte recept za kremastu i laganu tortu s bijelom linoladom, kokosom i malinama koji donosi Jannette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
Biskvit od kokosa
8 bjelanjaka
150 g šećera
200 g kokosa
20 g glatkog brašna
Krema s linoladom
8 žutanjaka
500 ml mlijeka
50 g šećera
2 vanilin šećera
50 g gustina
200 g maslaca
400 g bijele linolade
Ostalo
300 g svježih malina
500 ml slatkog vrhnja
Priprema
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i tucite miješalicama dok ne dobijete lagani snijeg. Postupno dodajte šećer i nastavite miješati smjesu dok ne dobijete gusti, čvrsti snijeg. Na kraju lagano umiješajte kokos i prosijano brašno.
Smjesu izlijte u kalup promjera 26 cm. Kalup prethodno obložite masnim papirom. Biskvit od kokosa pecite cca 30 minuta na temperaturi od 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ohlađeni biskvit prerežite na dva jednaka dijela pa svaki dio navlažite s malo mlijeka.
Za pripremu kreme žutanjke, šećer, gustin i malo mlijeka izmutite pjenjačom. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljene žutanjke pa kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kuhanu kremu premjestite u veću zdjelu za miješanje, a zatim prekrijte vrh kreme prozirnom folijom i ostavite ju da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ohlađenu kremu izmiješajte s maslacem sobne temperature, a zatim i s linoladom. Umjesto bijele možete rabiti i linoladu kokos.
Tortu slažite u kalupu u kojem se pekao biskvit. Na dno kalupa stavite biskvit i premažite ga polovicom kreme. Preko kreme posložite svježe maline.
Ako nemate svježe, možete koristiti i zamrznute. U tom slučaju maline prokuhajte i pomiješajte sa želatinom koju ste prethodno namočili u vodi. Ohladite ih na sobnu temperaturu pa rasporedite preko kreme.
Preko malina stavite drugi biskvit i ostatak kreme. Tortu spremite u hladnjak na nekoliko sati da krema očvrsne. Nakon što ju izvadite iz kalupa premažite ju tučenim slatkim vrhnjem i poslužite!
Tekst se nastavlja ispod oglasa