Petir u Strasbourgu pozvala Vijeće da Makedoniji otvori pregovore

“Makedonija treba Europskoj uniji i Europska unija treba Makedoniji. Pozivam stoga još jednom Vijeće da Makedoniji otvori pregovore”, apelirala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na današnjoj raspravi u Europskom parlamentu o napretku Republike Makedonije, održanoj u Strasbourgu, a na kojoj je sudjelovao i povjerenik EU za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petir je čestitala kolegi izvjestitelju Ivi Vajglu na Izvješću koje je pripremio, a u koje su uneseni i amandmani koje je podnijela Petir, ujedno i predsjedateljica neformalne skupine prijateljstva s Makedonijom u Europskom parlamentu, a čije osnivanje je izazvalo nezadovoljstvo zastupnika iz Grčke – države koja blokira Makedoniju na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama.

Petir je u svojim amandmanima tražila upravo podršku makedonskom članstvu u NATO-u te otvaranju pregovora s Europskom unijom. Petir se slaže s izvjestiteljem u konstataciji da je Makedonija zemlja kandidatkinja koja je ostvarila najveći napredak u pogledu usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije te smatra da je nepravedno da se Makedoniju više od deset godina drži u čekaonici.

Osim poziva upućenog Vijeću da Makedoniji otvori pregovore te time omogući da se bilateralna pitanja rješavaju tijekom pregovora, a što bi bilo u skladu i sa zakonodavstvom i s dosadašnjom praksom EU, Petir je izrazila i zabrinutost zbog trenutne političke krize koja vlada u zemlji. “Smatram, povjereniče Hahn, da se nije smjelo odgoditi izbore zato što to traže oni koji žele vladati bez izbora”, rekla je Petir reflektirajući se na nepoštivanje dogovora od strane oporbenih socijalista o datumu izbora kojeg su prethodno postigli svi politički akteri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Takva situacija uzrokuje političku nestabilnost u zemlji i otežava provedbu reformi”, zaključila je Petir. Hrvatska je zastupnica ponovno podsjetila i kako Makedonija igra važnu ulogu u upravljanju migrantskom krizom u čemu treba dobiti snažniju podršku EU. Makedonsku je granicu, naime, samo u dva mjeseca ove godine prešlo gotovo 90 tisuća ljudi. Iako Makedonija dobro vlada situacijom, ipak joj je potrebna ruka pomoći od strane EU čije vanjske granice čuva.

U gotovo beznadnoj situaciji u kojoj se Makedoniji usprkos kontinuiranom napretku kojeg ostvaruje, već deset godina blokira njezin europski put, u hrvatskoj zastupnici Marijani Petir Republika Makedonija pronašla je saveznicu koja ustraje protiv nepravde koja se Makedoniji nanosi te je odlučna u svojim zalaganjima da se Makedonija što prije priključi EU i NATO savezu.

Pogledajte snimku govora zastupnice Petir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.