Angela Merkel: ‘Države trebaju odustati od nacionalnih suvereniteta na račun Bruxellesa, a Marakeški sporazum je nužnost!’

Foto: fah

Njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom konferencije o „tenzijama“ između globalizacije i nacionalnog suvereniteta,  organizirane od Zaklade Konrad Adeunauer, izjavila je da članice EU moraju biti spremne nacionalne suverenitete predati Bruxellesu.

Merkel je dodala kako je potpisivanje Marakeškog sporazuma „neizbježno, nužno i poželjno.

Na događaju “Parlamentarizam u napetosti globalizacije i nacionalnog suvereniteta”, organizirane od Zaklade Konrad Adenauer, međunarodni parlamentarci raspravljali su o načinima rješavanja populizma u godini europskih izbora 2019.

Države članice danas moraju biti spremne predati svoju suverenost,“ rekla je Angela Merkel i dodala: “„Dakako, sve na uredovan način“.

Merkel je objasnila da je Njemačka odustala od svojih suverenih prava na račun Europske Unije i rekla: “Ali države su gospodari tih ugovora”. To zahtijeva uvijek potporu i odluku nacionalnog parlamenta. „Srce demokracije je parlament“, rekla je Merkel, pozivajući se na prethodni citat prof. Norberta Lammerta.

Merkel se osvrnula i na činjenicu da su neke članice EU odbile potpisati Marakeški sporazum, pri čemu je izjavila da „postoje (političari op.) koji vjeruju da mogu odlučiti kada ovi sporazumi nisu više važeći jer oni predstavljaju narod.

Ali narod su pojedinci koji žive u zemlji, oni nisu skupina koja se definira kao (njemački op.a.) narod,“ tvrdi Merkel.

Merkel je dodala kako je potpisivanje Marakeškog sporazuma „neizbježno, nužno i poželjno.

Povjerenje i spremnost na kompromis su važni ključevi u ovim nacionalnom i međunarodnom napetim odnosima, tvrdili su svi sudionici panel diskusije.

Panelnoj raspravi prisustvovali su bivši istaknuti političari iz Poljske, Italije, Francuske i Luksemburga kako bi razgovarali o političkim kretanjima i europskim izborima ove godine. U svim nacionalnim državama kao i na europskoj razini, sudionici su identificirali populizam kao jedan od ključnih izazova, premda nisu objasnili što to znači jer je korijen te riječu u narodu (populus lat. naropd)

Tako Laura Boldrini, bivša predsjednica talijanskog parlamenta, tvrdi da je „zabrinuta“ zbog razvoja situacije u svojoj zemlji, nove vlade i porasta populizma, kako ga ona tvrdi. Tamo, prema njenim riječima, migranti postaju okrivljeni za mnoge probleme. Žalila je što raspodjela izbjeglica na razini EU do sada nije bila uspješna, a za to je posebno okrivila zemlje Višegradske skupine. “Višegradske države nisu preuzele svoje odgovornosti”, kritizirala je Boldrini.

Razgovaralo se i o predstojećim europskim izborima 2019. godine. Bivši predsjednik Republike Poljske, Bronisław Komorowski, tvrdi da je sve veći broj euroskeptika u EU. No, u Poljskoj “postotak europskih zagovornika je između 60 i 70 posto”, rekao je Komorowski. Ponovio je kako Poljska želi biti dio EU i njezine povezane vrijednosti.

I ostali sudionici panel diskusije govorili su u istom ili sličnom tonu.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr