Cerar kaže da odluka suda o njemačkim cestarinama ide u prilog slovenskoj tužbi protiv Hrvatske

Ljubljana, 26.9.2017 - Slovenski premijer Miro Cerar u utorak je u parlamentu ponovio stajalište svoje vlade kako je provedba arbitražne presude o graniènom prijeporu s Hrvatskom pitanje poštovanja naèela "vladavine prava" te izrazio oèekivanje da æe u sporu Ljubljane i Zagreba posredovati Europska komisija. foto HINA/ STA/ Bor Slana/ ua

Odluka suda EU-a prema kojoj je njemački zakon o naplati cestarine protivan europskom pravu jer diskriminira druge državljane EU-a dobar je argument za tužbu Slovenije protiv Hrvatske pred istim sudom, ocijenio je u utorak slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Sud u Luksemburgu je u utorak odlučio o tužbi Austrije i ustvrdio da je “infrastrukturna pristojba” u Njemačkoj diskriminirajuća jer u praksi financijski opterećuje samo vlasnike i vozače čija su vozila registrirana u drugim državama članicama.

Cerar je povukao paralelu sa slovenskom tužbom protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne presude o granici, budući da se u oba slučaja radi o tužbi države protiv države.

“I u našoj tužbi protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne odluke radi se, kao i u tom slučaju, o međudržavnom sporu unutar Europske unije oko europskog prava”, rekao je Cerar.

“To je samo po sebi dokaz da je slovenska tužba protiv Hrvatske zbog kršenja europskog prava bila itekako utemeljena”, dodao je.

Sud EU-a je prošlog tjedna za 8. srpnja zakazao raspravu o tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne presude.

Tužbu je prošle godine podnijela tadašnja slovenska vlada koju je vodio Cerar, sadašnji ministar vanjskih poslova.

Hrvatska ističe da je arbitražni sporazum dviju država iz 2009. nepovratno kompromitiran otkrićem da je bivša djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik nedopuštenom komunikacijom lobirala među arbitrima preko tadašnjeg slovenskog suca u arbitraži Jerneja Sekoleca.

Odluku o izlasku iz arbitražnog procesa jednoglasno je donio hrvatski Sabor, a Hrvatska je Sloveniji predložila bilateralne pregovore o rješenju graničnog spora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina