EP usvojio Matićevo izvješće, on poručio: ‘Europa je dugo čekala ovakvu odluku’

Foto: fah, Thinkstock, epa; fotomontaža: narod.hr

Europski parlament usvojio je u četvrtak izvješće hrvatskog zastupnika Predraga Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju koji promovira pobačaj i napada institut priziva savjesti. Europski parlament ujedno je odbacio alternativni prijedlog rezolucije Europske pučke stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezolucija je usvojena s 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržanih. Iako je usvojena većinom, rezolucija nije obvezujuća za države članice. Europski parlament nema ovlasti državama članicama poništiti odluku o zabrani pobačaja ili medicinski potpomognute oplodnje, ali rezolucija pokazuje naklon EU prema lijevo-liberalnim ideologijama.

>Matićev izvještaj u EP: Želi pobačaj proglasiti ‘ljudskim pravom’, učiniti besplatnim, ukinuti priziv savjesti…

– Ova odluka označava početak novog razdoblja u Europskoj uniji i prvi istinski otpor nazadnoj agendi koja godinama gazi ženska prava u Europi – poručio je Predrag Matić Fred nakon što je Europski parlament večeras usvojio njegovo Izvješće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Žao mi je što kolegice i kolege iz HDZ-a nisu ovo podržali, nego su, dapače, jučer podržali profašistički prijedlog Europskih konzervativaca i reformista. Ali oni trenutno nisu bitni. Bitne su žene Europe. Značaj ove rezolucije tek će potvrditi buduće vrijeme. Mi sad u ovom trenutku nismo ni svjesni toga. Ovo je vrhunac moga mandata. Prošle su tek 2 godine, ali ja ne mogu zamisliti da do kraja mandata mogu sudjelovati u nečem većem, jačem i značajnijem od ovoga. Europa je dugo čekala na ovakvu odluku. A onima koji su se našli poraženi mogu samo prepjevati stihove one pjesme “Neka pati koga smeta…” – rekao je Fred Matić u izjavi za Večernji list nakon prebrojavanja glasova.

Rezolucija također apelira na države članice da uvedu “sveobuhvatni” seksualni odgoj za mlade, da se omogući bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava i da se osigura bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja.

Traži se da države članice osiguraju siguran i legalan pobačaj i tvrdi se da je “potpuna zabrana ili uskraćivanje skrbi u vezi s pobačajem oblik rodno uvjetovanog nasilja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Države članice trebaju osigurati dostupnije liječenje neplodnosti i skrb za sve trudnice, rodilje i babinjače, ističe se u rezoluciji.

Također se navodi i da “postoji niz veza između prostitucije i trgovine ljudima te uviđa da prostitucija, i u EU-u i u svijetu, potiče trgovinu ženama i maloljetnicima u nepovoljnom položaju” te se traži ukidanje “štetne prakse kao što su sakaćenje ženskih genitalija te rani i prisilni brakovi i brakovi s djetetom”.

Matić je u raspravi dan ranije istaknuo da je laž da se u rezoluciji promovira pobačaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nitko se ne zalaže za pobačaj, a posebno nema govora da bi on bio metoda kontracepcije”, kazao je u srijedu.

“Jednak je broj pobačaja u zemljama gdje je dopušten i gdje je zabranjen. Samo što je u ovim drugim najčešće opasan po zdravlje žena, zbog toga svake godine umire 23 tisuće žena na svijetu”, dodao je.

Također je istaknuo da se ne brani liječnicima pravo na priziv savjesti, ali da “zdravstvena ustanova istodobno mora osigurati liječnika koji će pružiti traženu uslugu“, dodavši kako je naznačeno u rezoluciji kako je zdravstvo nadležnost država članica.

Pao prijedlog pučana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matićevo izvješće kritizirali su mnogi zastupnici zbog navođenja pobačaja kao ljudskog prava, problematiziranja priziva savjesti liječnika i prekoračivanja ovlasti država članica EU-a.

Tomislav Sokol (HDZ/EPP) poručio je kako je Matić “izvješće vjerojatno sastavio pod utjecajem stranih lobija koji promoviraju pobačaj, a da je tome tako proizlazi i iz činjenice da Matić u Izvješću navodi proizvoljnu i na međunarodnom pravu neutemeljenu definiciju spolnog i reproduktivnog zdravlja”.

Europska pučka stranka podnijela je na usvajanje vlastitu rezoluciju.

U amandmanu španjolskog zastupnika Estebana Gonzaleza Ponsa i irske zastupnice Frances Fitzgerald, koji funkcionira kao zamjena Matićevom izvješću, ističe se da su “pravo na život, slobodu i privatnost ključna i temeljna ljudska prava kako je utvrđeno u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima”.

Također je naglašeno da je načelo supsidijarnosti utvrđeno Ugovorima o Europskoj uniji te da Europska unija “nema izravnu nadležnost za djelovanje u unapređivanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u Uniji”.

Ističe se i da “žene imaju pravo na tjelesni integritet i slobodu preuzimanja odgovornosti za svoja tijela i svoj izbor”, ali i da je potreban “sveobuhvatni seksualni odgoj koji je utemeljen na dokazima, nediskriminatoran i dobno primjeren”.

U prijedlogu EPP-a afirmirano je pravo na priziv savjesti liječnika.

“Svaki pojedinac ima pravo djelovati u skladu sa svojom savjesti i uvjerenjima te bi zbog osobnih razloga pojedinačni liječnici trebali imati mogućnost pozvati se na klauzulu savjesti ako se od njih zatraži da provedu postupke koji su protivni njihovim temeljnim uvjerenjima”, navodi se i ističe da su “sloboda uvjerenja i sloboda izbora temeljna prava”.

Suprotnom Matićevom prijedlogu, rezolucija pučana ne poziva države članice da osiguraju dostupnost pobačaja, već se ističe više puta da je riječ o ingerenciji država članica.

Navodi se i da je u “prvom redu potrebno uložiti sve napore kako bi se smanjio broj pobačaja”, ali i da “nesigurni pobačaji predstavljaju rizik za zdravlje i život žena”.

Pučani ne spominju transrodne osobe, dok se u rezoluciji hrvatskog zastupnika Matića navodi da “u određenim okolnostima transrodni muškarci i nebinarne osobe također mogu biti trudni te bi u tim slučajevima trebali moći koristiti mjere za skrb u trudnoći i pri porodu bez diskriminacije na temelju njihova rodnog identiteta”.

Odbijeno da se Matićevo izvješće skine s dnevnog reda

Zamjenski prijedlog rezolucije imali su i Europski konzervativci i reformisti (ECR), koji su dan ranije na plenarnoj sjednici tražili da se Matićevo izvješće odbaci s dnevnog reda, što nije usvojeno.

U ECR-ovoj rezoluciji navodi se da “praksa pobačaja nema status ljudskog prava u okviru međunarodnog prava, Opće deklaracije o ljudskim pravima, relevantnih ugovora i sudske prakse Europskog suda za ljudska prava i Suda Europske unije”, da EU nije nadležna za seksualno zdravlje i obrazovanje, reprodukciju i pobačaj te da je pravo zdravstvenih djelatnika na priziv savjesti “temeljno i ključno”.

“Oblikovanje i provedba politika povezanih sa spolnim odgojem u školama u isključivoj je nadležnosti država članica”, dodaje se.

Politico piše da je rezoluciju sličnu Matićevoj, čija je autorica bila portugalska socijaldemokratkinja Edite Estrela, 2013. odbacio Europski parlament, dok je usvojena alternativna zajednička rezolucija EPP-a i ECR-a.

Matićeva rezolucija usvojena je ranije na Odboru za prava žena i rodnu ravnopravnost s 27 glasova za i 6 protiv.

Što sadrži Matićeva rezolucija?

Tekst koji je zastupnicima Europskog parlamenta donio Odbor za ženska prava i ravnopravnost spolova, kojega vodi izvjestitelj Predrag Fred Matić, hrvatski eurozastupnik, ima za cilj “u potpunosti priznati da su seksualno i reproduktivno zdravlje i prava ljudska prava”.

Rezolucija među ostalim govori o promicanju seksualnog obrazovanja, borbi protiv sakaćenja ženskih spolnih organa i trgovini seksom, olakšavanju pristupa kontracepciji.

No, ključna stvar koja se ističe u formulaciji Matićevog izvještaja odnosi se na promicanje „besplatnog i legalnog pobačaja“ za sve žene.

Izvještaj također osuđuje upotrebu prigovora savjesti od strane zdravstvenih radnika, navodeći da je to “jedna od najproblematičnijih prepreka”. Izvještaj naglašava: „medicinski radnici često ne pobacuju pozivajući se na svoja osobna uvjerenja (…) To ne samo da uskraćuje pravo ženama na zdravstvo i medicinske postupke, već pokreće i pitanje javnih sustava upućivanja”.

Slovačka je nedavno rezolucijom odbacila Matićevo izvješće, istaknuvši kako su “pitanja koja se tiču ​​zdravstvene politike i obrazovanja u nadležnosti nacionalnih država – članica EU”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.