(FOTO) Na proslavi godišnjice mađarske revolucije i poljski premijer: ‘Europa neće imati slobodan život bez svoje kršćanske kulture’

Foto: Viktor Orban, Facebook

“Europski narodi trebaju shvatiti da Europa neće imati slobodan život bez svoje kršćanske kulture”, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban tijekom državnog obilježavanja godišnjice mađarske revolucije 1848. godine, ispred Nacionalnog muzeja u Budimpešti.

>Orban: ‘Fidesz možda izađe iz EPP-a i pridruži se Poljskoj’

>Plenković napao Orbana jer je objavio plakat sa Sorosem i Junckerom: ‘Mislim da šalje krivu poruku kada su u pitanju migracije’
“Ako ne zaštitimo našu kršćansku kulturu izgubit ćemo Europu, ona više neće pripadati Europljanima”, istaknuo je mađarski premijer.

Dodao je kako je kršćanstvo jednako važno i za slobodnu Mađarsku i upozorio da bi u liberalnom carstvu svi izgubili slobodu.

“Europljani mogu biti sretni samo ako mogu odlučivati o svojoj sudbini i budućnosti svoje nacije.”

“Ideal slobode ima svoje temelje u kršćanstvu jer su svi ljudi i nacije jednake pred Bogom”, dodao je mađarski čelnik.

Izrazio je dobrodošlicu poljskim gostima na proslavi, naglasivši kako Mađarska ne bi bila slobodna bez Poljske, a Europa ne bi mogla biti ponovno ujedinjena. Proslavi obljetnice Mađarske revolucije protiv dinastije Habsburg prisustovao jei poljski premijer Mateusz Morawiecki kao brojni Poljaci, zbog tradicionalno iznimno bliskih i jakih veza između te dvije zemlje.

Istaknuo je da je Bruxelles, kada je napao Poljsku, napao cijelu središnju Europu, uključujući Mađare.

>Višnja Starešina: Zašto nije moguć hrvatski Orban?
“Naša poruka graditeljima carstva koji žele rastegnuti svoju sjenu nad središnjom Europom jest da će uvijek trebati misliti na mađarsko-poljske veze”, istaknuo je Orban.

Naglasio je također da Mađarska inzistira na slobodi i odbija potčinjenost: “zajednička zakletva nacije znači da svaki Mađar stoji uz druge Mađare, a svi Mađari stoje uz Mađarsku”.

Izvor: narod.hr