Hrvatski predstavnici: cilj nam je pokazati što se stvarno dogodilo

Hrvatska je u utorak u Den Haagu iznijela prve dokaze o genocidu Srbije nad Hrvatima u Domovinskom ratu, a hrvatski pravni tim ističe da mu je glavni cilj pokazati što se stvarno dogodilo u ratu od 1991. do 1995.

“Sud će reći je li to bio genocid pripisiv Srbiji, ali za nas je najvažnije prezentirati istinu”, rekao je novinarima ministar pravosuđa Orsat Miljenić na Međunarodnom sudu pravde (ICJ).

“Naš osnovni cilj je prikazati što se stvarno dogodilo, ništa više i ništa manje. Sudu želimo prikazati određenu argumentaciju i prepustiti mu odluku je li je to bio genocid koji je počinila Srbija ili ne”, dodao je.

Po njegovim riječima, Hrvatska ne “odlazi u prošlost”, nego se drži konkretnog vremenskog razdoblja u kojem su se dogodili “zločini koji se ne pamte u Europi od Drugog svjetskog rata”.

Članovi hrvatskog tima su pred 17-članim sudskim vijećem u utorak iznijeli prve dokaze i počeli ispitivati prve svjedoke zločina u Hrvatskoj 1991.

“To su najružniji događaji iz rata… Dali smo prikaz događaja sa svim masakrima, svim mjestima, gradovima i selima koja su postala simbolična mjesta u našim sjećanjima”, rekla je voditeljica tima Vesna Crnić-Grotić.

U središtu hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije su zločini u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Baniji, Lici i Kordunu te Dalmaciji, posebno oni u Vukovaru, Lovasu, Saborskom i Škabrnji.

Izvor: hina
Photo: fah