I Slovenija se sprema na uvođenje kvota za azilante poput Austrije

Foto: Fah

Zbog bojazni da bi na njenom teritoriju mogao ostati veći broj migranata i izbjeglica Slovenija razmišlja o uvođenju dnevnih kvota za azilante poput Austrije, ali bi kao prva crta obrane schengenskog prostora njene kvote bile znatno manje, navode u petak slovenski mediji.

“Vlada proučava mogućnost uvođenja dnevnih kvota za tražitelje azilh, ali bi kvote bile manje od austrijskih”, piše mariborski list “Večer” koji se poziva na neslužbene izvore.

Austrija je lani zaprimila 90.000 zahtjeva za odobravanje azila pa je ovog tjedna odredila kvotu prema kojoj će primati najviše 80 zahtjeva dnevno, o čemu će se voditi računa prilikom propuštanja migranata iz Slovenije prema Austriji i Njemačkoj.

Unatoč blagim kritikama na račun uvođenja maksimalnih dnevnih kvota koje je za tražitelje azila uvela Austrija, slovenski premijer Miro Cerar u četvrtak je izjavio da austrijske restrikcije razumije i da će im se Slovenija prilagođavati jer niti od summita koji je u tijeku ne očekuje željeno zajedničko europsko rješenje za migrantsku izbjegličku krizu.

“Slovenija mora i sama biti spremna na adekvatne reakcije jer je država schengenskog prostora koju obvezuju schengenska pravila”, naveo je Cerar u Bruxellesu.
Ljubljansko “Delo” u petak navodi kako se pokazalo da EU nije u stanju osigurati približavanje stajališta 28 članica o migracijskoj krizi te da je zato potrebno osigurati barem pragmatična pravila o ponašanju država u sadašnjoj situaciji iregularnog migrantskog vala, kada članice primjenjuju najminimalnije mehanizme o zaštiti prava azilanata.

“Slovenska južna granica je i granica Schengena koju smo dužni štititi, a u tom pravcu idu i nastojanja slovenske vlade”, navodi najutjecajniji slovenski dnevnik te dodaje da će Slovenija pratiti austrijske poteze i na njih odgovarati na odgovarajući način kako se u njoj ne bi “zaglavio” velik broj migranata, a da se u isto vrijeme zajamči i human odnos prema migrantima.

Zbog austrijske primjene dnevnih kvota za tražitelje azila može se očekivati povećanje broja onih koji će azil tražiti u Sloveniji, a problem s izbjeglicama enormno bi se povećao ako Austrija, koja je do sada u Sloveniju s granice vraćala 40-ak migranata dnevno, to počne raditi u većoj mjeri, navode u petak slovenski mediji.

U sklopu europskog plana realokacije 140.000 migranata u hot-spot centrima u Italiji i Grčkoj Slovenija je spremna prihvatiti od 20 do 100 izbjeglica i smjestiti ih na duže vrijeme, ali tek nakon što prestane sadašnja izbjeglička kriza u kojoj je opterećena masom migranata koji se preko nje kreću balkanskom rutom, izjavio je slovenski državni tajnik za migracije Boštjan Šefic, prenose slovenski mediji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah