Juncker pozvao na dogovor o strukturnim reformama, fiskalnoj vjerodostojnosti i investicijama

Izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u srijedu u svom govoru pred Europskim parlamentom da se u Europskoj uniji postigne dogovor o novoj strukturi koja će počivati na tri stupa: strukturnim reformama, proračunskoj vjerodostojnosti i investicijama.

“Vrijeme je da počnemo pregovarati kako bismo postigli široki i istinski dogovor unutar kojeg će velika koalicija zemalja i glavnih političkih stranaka zajedno raditi na izradi nove strukture na tri stupa: strukturnim reformama, proračunskoj vjerodostojnosti i investicijama”, rekao je Juncker u obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta prije glasovanja kojim bi njegova Komisija trebala dobiti konačno zeleno svjetlo.

Juncker je u svom govoru iznio obrise programa nove Komisije, koja će preuzeti dužnost 1. studenoga.

Po Junckeru odgovore na sadašnje ekonomske izazove ne treba tražiti odozgo prema dolje. “Ne vjerujem u čuda. Nema u Bruxellesu projektila na navođenje ni gumba za rast koji bi trebalo samo pritisnuti. Strukturne reforme, fiskalna vjerodostojnost i investicije na nacionalnoj razini i na razini EU-a moraju ići ruku pod ruku”, rekao je Juncker.

Rekao je da su invetesticije u EU od 2007. godine pale za više od 500 milijardi eura ili 20 posto. “Suočeni smo s manjkom investicija koji moramo prevladati”, dodao je.

Istaknuo je da će do Božića predstaviti investicijski paket vrijedan 300 milijardi eura kako bi se potaknule investicije u rast, zapošljavanje i konkurentnost.

“Vrijeme da je udahnemo novi život europskomm projektu u trenutku kada građani gube povjerenje, kad nam ekstremisti s lijeva i s desna pušu za vrat, a naši konkurenti nas pretiču. Čekaju nas veliki izazovi, a na nama je da ih oblikujemo. Ako želimo igrati ulogu u budućnosti, moramo je igrati sada. Na nama je da osiguramo da europski socijalni model bude vidljiv iz svakog našeg poteza, jer je Europa zajednički štit za sve one koji imaju sreću da pripadaju ovom divnom kontintentu”, rekao je Juncker.

Juncker je u svom govoru upoznao zastupnike s promjenama unutar svoje Komisije do kojih je moralo doći nakon saslušanja svih kandidata za povjerenike pred nadležnim odborima.

Odlučio je prvog potpredsjednika Komisije Fransa Timmmermansa dodatno zadužiti za održivi razvoj, uz njegova ranija zaduženja za poboljšanje zakondavstva, vladavinu prava, međuinstitucionalne odnose i temeljna prava.

Iz njegova prvotno predloženog tima ispala je Slovenka Alenka Bratušek, koja je bila predložena za potpredsjednicu za energetsku uniju. Na njezino mjesto imenovan je Slovak Maroš Šefčovič, koji je ranije bio predviđen za povjerenika za promet i svemir.

Resor prometa je dobila je Slovenka Violeta Bulc, dok su pitanja povezna sa svemirom, među koje spada i vrlo važan europski satelitski sustav Galileo, pripala Poljakinji Elzbieti Bienkowskoj, povjerenici za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća.

Mađarskom povjereniku Tiboru Navracsicsu, koji je bio zadužen za obrazovanje, kulturu, mlade i državljanstva, oduzeto je pitanja državljanstva i predano grčkom povjereniku Dimitrisu Avramopoulosu, koji je zadužen za migracije i unutarnje poslove.

Juncker je uvažio i zahtjeve europskih zastupnika da medicinski i farmaceutski proizvodi ostanu pod nadležnošću Opće uprave za zdravstvo. Prvotno je bilo predviđeno da to područje pripadne Općoj upravi za industriju i poduzetništvo, a sada će biti pod zajedničkom nadležnošćiu obaju uprava.

“Kao i vi, mislim da lijekovi nisu roba kao i svaka druga”, rekao je Juncker.

Junckerova Komisija će imati potpuno drukčiju strukturu u odnosu na ranije. Veliku ulogu u njoj će imati sedam potpredsjednika. Oni će biti na čelu projektnih timova i nijedan prijedlog povjerenika neće se moći staviti na dnevni red bez suglasnosti nadležnog potpredsjednika.

“S novom strukturom Komisije, najveći gubitnik sam ja, jer sam prenio previše ovlasti na potpredsjednike”, rekao je u šali Juncker.

U novoj Komisiji će, kao i prethodnoj biti devet žena, što puno zastupnika u EU-u ocjenjuje kao premalo.

Juncker je rekao da je njegova zemlja u posljednjih 15 godina tri puta poslala ženu. “Ovaj put je poslala muškarca, a sljedeći put siguran sam da će biti žena”, rekao je Juncker, dodajući da je sada ostalo premalo vremena da promijeni spol.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod/h
Photo: fah