Međunarodni abortivni lobi doživio veliki poraz pred ESLJP-om u slučaju B. B. protiv Poljske

ESLJP
Foto: fah, flickr, fotomontaža: Narod.hr

Međunarodni abortivni lobi upravo je doživio veliki poraz pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP) u odluci B. B. protiv Poljske. U ovom slučaju ECLJ (European Centre for Law and Justice suočio se s glavnim lobijima za pobačaj: Centrom za reproduktivna prava, Federacijom za žene i planiranje obitelji i Helsinškom zakladom za ljudska prava. Ovaj udruženi abortusni lobi napadao je ograničenja pristupa abortusu u Poljskoj i pravo na prigovor savjesti, nakon što je liječnik 2014. odbio izvršiti abortus nakon 24 tjedna trudnoće na nerođenom djetetu s invaliditetom. Riječ je o inskonstruiranom “strateškom parničenju”, koje instrumentalizira patnje žene koja traži odštetu zbog toga što je bila prisiljena roditi dijete s invaliditetom.

Zahtjev proglašen nedopuštenim

Unatoč moći i naporima tih lobija, prevagnuo je pravni argument ECLJ-a i poljske vlade, sažet u §41. odluke Suda. ECLJ je doista pokazao da podnositeljica zahtjeva više nema status “žrtve” da bi se žalila Europskom sudu za ljudska prava, jer je već postigla “prijateljsko” rješenje s dotičnom bolnicom i primila značajnu naknadu. Slijedom toga, Europski sud za ljudska prava jednoglasno je proglasio zahtjev nedopuštenim. Ova je odluka bila nužna.

> Stara eugenika je prošlost, stigla je nova koja se krije pod eufemizmom ‘pravo na izbor’
> HZZO portalu Narod.hr uskraćuje odgovore o usmrćivanju bebe Grge u Ljubljani, koje je plaćeno iz hrvatskog proračuna

Kao dodatak svojim pisanim očitovanjima, ECLJ je Sudu dostavio i ekskluzivno svjedočenje dotičnog liječnika, na engleskom jeziku. Godinama ponižavan, danas mora biti sretan što je Europski sud za ljudska prava donio pravednu odluku.

Pravo lice lobija, otkriveno povodom ovog slučaja

Proabortivni lobi ovim je slučajem ponovno otkrio svoje pravo lice, posebice svoja eugenička uvjerenja. Prvi odvjetnik podnositelja zahtjeva morao je biti zamijenjen nakon što je osuđen za organizirani kriminal koji je uključivao iznudu 248 osoba s invaliditetom. Novi odvjetnik osporio je podnesak ECLJ-a, optužujući ga da razvija “ekstremističke vjerske argumente”. Taj je lobi nagnao podnositeljicu da svoje dijete u medijima nazove “čudovištem” i da medijski napada svog liječnika. Liječnika je poljska ljevica javno nazivala “inkarnacijom Sotone”, “opsjednutim”, “degenerikom” i “osobom bez savjesti”. Zbog ovog slučaja izgubio je mjesto ravnatelja bolnice. Konačno, 2020. godine Ustavni sud Poljske proglasio je eugenički pobačaj protivnim ljudskom dostojanstvu zajamčenom Ustavom.

Pitanje nepristranosti Tajništva Europskog suda za ljudska prava

Ovaj je slučaj slučajno pokrenuo još jedno važno pitanje koje se tiče unutarnjeg funkcioniranja Suda. Doista, nekoliko poljskih odvjetnika koji su članovi Ureda ESLJP-a – i koji će se vjerojatno baviti ovim slučajem – javno je zauzelo stav u korist pobačaja. To je osobito slučaj Katarzyne Szwed, članice poljske “Feminističke revolucionarne brigade” i glasnogovornice poljskih prosvjeda “za pobačaj”. Od odlaska iz Europskog suda za ljudska prava Szwed radi za “Abortus Without Borders”. ECLJ je osudio nedostatak nepristranosti ovih dužnosnika Europskog suda. Ovo je važno pitanje, kojemu doprinosi i nejasnost registra Suda, čiji se popis članova ne objavljuje, za razliku od Suda pravde Europske unije ili Međuameričkog suda za ljudska prava.

Ovaj poraz abortivnog lobija je važan, ali oni nastavljaju svoj “rat” protiv zaštite ljudskih života, posebno protiv Poljske koja je predmet nemilosrdnih napada na Europskom sudu za ljudska prava. Dolaze druge “bitke” i presude. Više o tome pročitajte ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.