Suđenje u Münchenu: Sudski vještak pobio novu priču Krunoslava Pratesa o obijanju brave

Foto: fah

Danas se pred višim zemaljskim sudom u Münchenu nastavlja suđenje bivšim dužnosnicima komunističke tajne službe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću optuženima za sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Suđenje se nastavlja saslušanjem svjedoka.

Nakon što je završeno trodnevno svjedočenje Krunoslava Pratesa, suđenje se danas nastavilo iskazima policijskih vještaka i forenzičara.

Armin Friedleain, glavni policijski istražitelj u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića, za kojeg se očekuje da eć svjedočiti više puta tijekom procesa danas je svjedočio isključivo o bravi i ključu od vrata garaže.

Zašto je pitanje ključa važno

Friedleain je objasnio kako je pitanje ključa važno za cijeli slučaj jer je on direktna veza Perković-Prates u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Podsjetio da je ključ prvi spomenuo Bože Vukušić u svojem svjedočenju koji je ukazao na izjave Branka Traživuka, bivšeg radnika II odjela Službe državne sigurnosti Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova Socijalističke Republike Hrvatske (SDS RSUP–a SRH), čiji je šef bio Josip Perković.

Sudac je naglasio da će sud na sve načine pokušati neposredno saslušati Traživuka, koji je na suđenju Pratesu saslušan je putem međunarodne pravne pomoći.

Obrana je pokušala ubaciti ideju da je brava otvorena nekim “univerzalnim ključem” (otpiračem ili sl.), što je sudac kvalificirao kao špekulacije.

Također, obrana je pokušala diskreditirati Traživuka kao svjedoka iznoseći da je bio u zatvoru, da je napustio Hrvatsku i da je otišao u u Srbiju pod sumnjivim okolnostima, aludirajući slučaj Labrador.

Policijski vještaci, forenzičari Weilhammer i Kulzer iznijeli su nalaze o vještačenju brava na garaži.

Weihammer je pregledao brave na vratima garaže – vratima iz dvorišta i vratima prema stubištu.

Brava na vanjskim garažnim vratima imala je ogrebotine koje su tipične za uporabu duplikata ključa, a brava na vratima prema stubištu imala je tragove koji su tipični za uporabu žičanog otpirača.

99% sigurnosti da je korišten duplikat ključa

Obrana je pokušala s pitanjima koja bi upućivala da je možda korišten orginalni ključ s određenim oštećenjima ili profesionalni alat koji koriste provalnici, kao alternativno objašnjenje.

Vještak je odgovorio da nije moguće s potpunom sigurnošću isključiti uporabu provalničkog alata, ali da je vjerojatnost za to minimalna. Procijenio je da je uporaba duplikata ključa vjerovatna 99%.

Brava mijenjana nakon ubojstva – bušena iznutra

Drugi vještak Kulzer također je u svjedočenju potvrdio svoj vještački nalaz. On je svjedočio o tragovima mijenjanja brave.

Naime po naknadnoj priči Krunoslava Pratesa, suprotnoj njegovom ranijem iskazu, on je opisao kako je bušio bravu izvana prema unutra tako da je posve otvorio vrata garaže i naslonio ih na unutarnji zid garaže.

Vještak Kulzer je tu priču pobio. Iako je potvrdio da je naišao na tragove bušenja brave – metalne tragove odnosno čestice, on je demantirao Pratesov opis bušenja brave i rekao da tragovi upućuju na bušenje iznutra prema vani.

Što eventualno ukazuje na naknadno prikrivanje činjenice da je ubojica posjedovao ključ.

Time je priča o bravi završena.

Otisci stopala u krvi na podu garaže

Vještak Kulzer je opisao i pronađene tragove otisaka stopala u krvi na podu garaže, kao i napore da se utvrdi vrsta obuće. Utvrdili su da se radilo o sportskim tenisicama marke Adidas. Policija nije uspjela naći odgovarajuću obuću koja bi ostavila takve tragove.

Posljednji je svjedočio policijski vještak forenzičar Lenzer koji je napravio fotogrametrijski elaborat.

Radi se o mjerenju određenih udaljenosti pojedinih točaka u garaži temeljem snimljenih fotografija.

Posebno se mjerilo udaljenost između kopirne mašine i zida kako bi se ocijenilo može li tuda proći odrastao čovjek i koliko je bilo moguće otvoriti garažna vrata s obzirom na tijelo Stjepana Đurekovića i paletu koji su ležali u garaži u neposrednoj blizini vrata. Svjedočenje je prošlo bez posebnih pitanja.

Suđenje se nastavlja sutra, između ostalog, i svjedočenjem Luke Kraljevića na kojeg je kao hrvatskog emigranta komunistička tajna služba izvršila dva neuspjela atenatata.

Nakon pauze u sudskom procesu za vrijeme blagdana, suđenje će se nastaviti u siječnju svjedočenjima koja otkrivaju političku pozadinu slučaja, od funkcioniranja Udbe do uloge Perkovića i Mustača.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.