Najavljen i drugi prosvjed protiv komemoracije na Bleiburgu: Koruška policija najavila nadzor

Bleiburg, 11.05.2019. - Prosvjedni skup antifašističkih organizacija Austrije, Italije, Hrvatske i Slovenije u centru Bleiburga. Organizatori na skupu ukazuju na potrebu zabrane profašističkog i proustaškog okupljanja u Bleiburgu 18. svibnja. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Koruška policija u četvrtak je objavila opsežni akcijski plan vezan uz subotnje okupljanje na Lojbaškom polju pored Bleiburga te najavila beskompromisno djelovanje u slučaju i same naznake da bi moglo doći do kršenja zakona.

Austrija dopustila prosvjed protiv komemoracije u Bleiburgu

„Policija će po potrebi, tj. u slučaju nepoštivanja zakona ili ugroze javnog mira, beskompromisno i odlučno reagirati. To uključuje i momentalno privođenje u slučaju nepoštivanja zakona o zabrani isticanja zabranjenih simbola“, stoji u priopćenju za medije u kojem se navodi da će policija reagirati i kod same naznake da bi moglo doći do kršenja zakona.

Na licu mjesta će biti prisutni i predstavnici državnog odvjetništva Klangenfurta tako da su moguća i trenutna izdavanja naloga za uhićenjem.

Ministar Medved: Važno je pridržavati se austrijskih pravila na komemoraciji u Bleiburgu
Prisutni će biti i predstavnici Saveznog ureda za strance koji bi trebali pridonijeti „povećanju stupnja učinkovitosti“.

Koruška policija u svom priopćenju, koje je potpisao šef ureda za odnose s javnošću Rainer Dionisio, polazi od oko 15.000 sudionika komemorativnog skupa na Lojbaškom polju i to većinom iz Hrvatske i tek manjim dijelom iz Austrije, Švicarske i Njemačke. To je za oko 5000 više nego prošle godine.

Ove godine će biti prisutan i već broj policajaca s obzirom na to da je cijeli događaj potpao pod zakon o javnom okupljanju nakon što je dijeceza Klangenfurt odbila izdati dozvolu za održavanje mise.

U osiguranju skupa će tako ukupno sudjelovati 410 policajaca među kojima su i pripadnici specijalnih policijskih jedinica te 310 redovnih policajaca iz cijele zemlje, 10 vodiča pasa, dvojica stručnjaka za eksploziv, dva helikoptera te 12 pripadnika hrvatske policije.

Policajci će prije akcije biti poučeni o zabranjenim simbolima, što se posebice odnosi na simbole iz razdoblja tzv. NDH koji se od prvog ožujka ove godine, uz simbole iz tzv. Trećeg Reicha, u Austriji nalaze na listi zabranjenih simbola. Policajci će grafičke informacije o novim simbolima dobiti i na svoje mobitele.

„Povećanje broja pripadnika snaga reda za jednu trećinu u usporedbi s prošlom godinom je povezan i sa znatno više sudionika skupa nego prošle godine“, stoji u priopćenju.

S druge strane se žele spriječiti „direktni sukobi“ između sudionika skupa i sudionika dva najavljena prosvjeda protiv okupljanja na Lojbaškom polju koje organiziraju lijevo orijentirane austrijske inicijative.

Sva tri skupa, glavni na Lojbaškom polju kao i dva prosvjeda protiv ovog skupa, će biti nadzirani pomoću statičnog i pokretnog video nadzora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina