Nakon ubojstva 100 milijuna nerođenih djevojčica: Liječnici koji vrše pobačaj na temelju spola uskoro sudski gonjeni?

Foto: Thinkstock

Liječnici koji su obavljali pobačaje na temelju spola ploda mogli bi konačno učinkovito biti pravosudno gonjeni nakon što su britanski odvjetnici podnijeli žalbu Europskom sudu za ljudska prava, prizivajući reformu zakona o pobačaju. Ova žalba dolazi četiri godine nakon što je tajna istraga Daily Telegrapha otkrila dvojicu liječnika koji su nudili usluge pobačaja parovima na temelju spola njihovog nerođenog djeteta.

Liječnici Prabha Sivaraman i Palaniappan Rajmohan su se 2012. godine suočili s prvom ikada privatnom tužbom za pobačaje na temelju spola djeteta nakon što ih je snimio novinar Daily Telegrapha kako pristaju na pobačaj na temelju spola.

Osnova predmeta počivala je na optužnom navodu zagovornice za zaštitu života, Aisling Hubert iz Brightona, ali je odbačena od strane kraljevskog tužiteljstva (CPS) s objašnjenjem da ne bi bilo u „javnom interesu“ pravno ih progoniti.

U svojoj odluci, kraljevsko tužiteljstvo je navelo da „zakon, izrijekom, izričito ne zabranjuje pobačaje u kojima je razlog spol djeteta“, dodajući da gđa. Hubert nije imala pristup izvornim dokazima, potrebnima za progon dr. Sivaraman i dr. Rajmohana.

Ipak, šest mjeseci nakon što je njihova žalba bila odbijena na prizivnom sudu, pravni zastupnik gđe. Hubert iznio je njihov predmet na Europskom sudu za ljudska prava u nadi da će takva presuda biti preinačena.

Obraćajući se Sunday Telegraphu Andrea Williams iz udruge Kršćanska brižnost je rekla: „Povlastica je stajati uz Aisling u njenoj odvažnoj borbi da primora društvo i sustav na donošenje pravde. Do sada, pravda nije učinjena. Ovi liječnici su kršili zakon kada su pristali činiti pobačaje na temelju spola. Kao rezultat odbijanja djelovanja, nerođene djevojčice u Britaniji ostaju u opasnosti. Aislingini pokušaji traženja pravde su uporno podrivani od strane Kaljevskog tužiteljstva. U svim fazama ovog predmeta u postupku postojale su velike prijetnje, ali Aisling je bila odlučna nastaviti i govoriti u ime nerođene djece. Mi ćemo je nastaviti podržavati u njenom nastojanju da dovede u pitanje odluku žabenog suda.“

Voditelj tima podnositelja žalbe, vodeći pravni zastupnik za vjerska prava Paul Diamond, će dokazivati da se pravo na život, naglašeno u članku 2. Konvencije o ljudskim pravima, odnosi i na pretporođajno razdoblje trudnoće.

Ovaj predmet će također istaknuti nastavak „diskriminatorne“ prakse britanskih parova koja se ponavlja, posebno određenih etničkih grupa, koji daju prednost rođenju dječaka pred djevojčicom.

Skupina podnositelja žalbe je dodala da će prijava pozvati „cijelu Europu da zabrani pobačaje na osnovi spola“ i pokazati da „državni tužitelj (DPP) nije uspio“ održati „ovo načelo“.

Dok gotovo sve kaznene predmete u Engleskoj i Walesu pred sudom pokreće Kraljevsko tužiteljstvo, svaki pojedinac ili skupina koja ima dokaze da je zločin počinjen, može pokrenuti privatni postupak progona.

No, u ovom slučaju, obojica liječnika su službeno zatražila da Kraljevsko tužiteljsto (CPS) posreduje i zaustavi predmet od nastavka postupka, a taj zahtjev je direktor tužiteljstva Alison Saunders prihvatio i postupak okončao 13.ožujka 2015.godine.

Ako žalba bude prihvaćena, to će dovesti do kraja više od trinaest godina dugu pravnu neuređenost u pitanju jesu li prekidi trudnoće zbog spola u Britaniji protuzakoniti.

Dok su ministri opetovano tvrdili da su prema Zakonu o pobačaju iz 1967. godine pobačaji temeljeni na spolu protuzakoniti, britanska savjetodavna služba za trudnoću (BPAS) se tomu suprotstavila rekavši da nedostatak odredbi o odabiru spola čini tu praksu dopustivom.

Prošlogodišnji prijedlog zakon kojim se spolom uzrokovani pobačaj određivao kao protuzakonit, odbačen je u Donjem domu britanskog parlamenta, povećavajući na taj način daljnju nesigurnost.

Gosp. Diamond će dokazivati da prethodne preporuke odlučujućih tijela Vijeća Europe idu u njihovu korist.

2002. godine Vijeće je izdalo vodič državama članicama savjetujući „zabranu pretporođajnog izbora djeteta po spolu“, dok je 2011.g Rezolucija 1829 pozvala sve zemlje članice da „uvedu zakonodavstvo“ koje zabranjuje diskriminatornu praksu.

Uslijed napretka ultrazvučne tehnologije posljednjih godina, vjeruje se da je više od 100 milijuna nerođenih djevojčica diljem svijeta bilo ubijeno zbog svojeg spola, a takva ubojstva sve više uzimaju maha.

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, studija koju su vodili istraživači Sveučilišta Oxford u 2007.godine, pronašla je dokaze da je mala manjina žena indijskog porijekla u Engleskoj i Walesu činila pobačaje zbog kulturološkim sklonosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr