Od ponoći teku izborni rokovi za EP: Zbog ‘Lex Kuščević’ iz državnog proračuna strankama 4 milijuna kuna

Foto: Fah

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u utorak je za 26. svibnja raspisala izbore za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, pa od ponoći teku izborni rokovi, Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj je mrežnoj stranici objavilo obvezatne upute i obrasce za kandidaturu, kandidacijske liste zaprimat će od srijede do 9. travnja u ponoć.

Pravo predlaganja kandidacijskih lista imaju političke stranke ili koalicije te birači koji za pravovaljanost liste moraju prikupiti najmanje pet tisuća potpisa. Birački potpisi prikupljaju se na obrascu koji je propisalo Državno izborno povjerenstvo za ove izbore, a od srijede se mogu kupiti u prodavaonicama „Narodnih novina“ ili preuzeti s mrežne stranice DIP-a.

Posljednji izbori za EP održani su 25. svibnja 2014. i na njih je izašlo malo birača, tek četvrtina, hoće li ih ove godine na veću izlaznost motivirati financijski bogatija izborna kampanja, ostaje za vidjeti. Naime, novi Zakon o financiraju izborne promidžbe dopušta izbornim sudionicima da u predstavljanje biračima umjesto ranijih milijun i pol kuna, ulože četiri milijuna.

Za dva mjeseca europarlamentarni izbori: HDZ progurao Zakon koji će im omogućiti dodatno financiranje iz proračuna

Stranke i birači imaju dakle 14 dana da sastave liste i predaju ih DIP-u, krajnji im je rok 9. travnja u ponoć, nakon čega će DIP u roku od 48 sati, najkasnije do 11. travnja u ponoć prihvatiti i objaviti zbirnu listu čime će početi službena izborna promidžba koja će trajati do ponoći, 24. svibnja.

Plenković: ‘Stojim iza prijedloga zakona o financiranju političkih aktivnosti 300 posto, s 1,5 milijuna kuna ne možete puno’

DIP će od srijede, 27. ožujka do subote, 6. travnja kandidature zaprimati u svom sjedištu u Visokoj 15, a od nedjelje, 7. do utorka, 9. travnja u zgradi Hrvatskog sabora Markov trg 6. Kako bi se izbjegle gužve, poziva predlagatelje da mu svoj dolazak i predaju prethodno najave.

Izjave i ugovori s donatorima

Sve izborne sudionike DIP podsjeća da najkasnije s danom podnošenja kandidature moraju otvoriti poseban račun za financiranje promidžbe, stranke i nezavisne liste promidžbu mogu financirati iz vlastitih sredstava i donacija.

Novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma obvezuje donatore, fizičke i pravne osobe, da primatelju dostave izjavu da se protiv njih ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom, odnosno lokalnom proračunu ili zaposlenicima.

Za donacije vrijednije od 5.000 kuna, davatelj i primatelj donacije dužni su zaključiti ugovor uz koji je potrebno priložiti i spomenutu izjavu donatora. Donacije veće od 5.000 kuna, za koje nije zaključen ugovor, politička stranka odnosno nositelj nezavisne liste dužni su prijaviti DIP-u te iznos donacije uplatiti u korist državnog proračuna, najkasnije u roku od 15 dana od dana uplate.

Na izbore za Europski parlament hrvatski birači izlaze treći put, u novom sazivu 2019.-2024. trebalo bi ih predstavljati 12 zastupnika, jedan više nego u prijašnjem, no u konačnici će sve ovisiti o datumu brexita.

Za promidžbu četiri milijuna kuna

Zastupnike u EP u Hrvatskoj mogu birati hrvatski državljani s navršenih 18 godina. Pod istim uvjetima te zastupnike mogu birati i državljani druge članice EU koji imaju prebivalište ili privremeni boravak u Hrvatskoj, ako tijelu koji vodi registar birača podnesu zahtjev za upis najkasnije 30 dana prije dana izbora. Glasuje li u Hrvatskoj, državljanin druge članice EU ne može to učiniti u matičnoj, niti u bilo kojoj drugoj državi članici Unije.

Birači Europske unije na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju zastupnike koji će ih u Europskom parlamentu predstavljati sljedećih pet godina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina