Rodna ideologija u Sloveniji: Uvedeni ‘rodno neutralni’ zahodi

Foto: Thinkstock

U Sloveniji, na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani, uvedeni su novi “rodno neutralni” zahodi, iz kojih su uklonjeni i klasični pisoari za muškarce.

“Imamo mnogo transrodnih osoba koje se u klasičnim toaletima osjećaju ugroženima jer ih se napada zbog različitosti. Živimo u 21. stoljeću i želimo da se takve osobe osjećaju sigurnima, to je najmanje što možemo učiniti “, rekla je za portal Siol.net dekanica tog fakulteta Monika Kalin Golob.

O ovome je izvijestio slovenski portal Domovina i naveo: “Ne treba zaboraviti da se ne radi o toaletima, nego o ideologiji koja sve agresivnije prodire u naše društvo, indoktrinacijom u obrazovanju i iznuđivanjem prava LGBT udruga i pokreta. Agresivna manjina nameće svoje poglede i način života cijelomu društvu i želi utišati svakoga tko upozorava na zamke i apsurde ideologije koja se kod nas agresivno širi.”

Podsjetimo, udruga U ime obitelji kontinuirano upozorava na opasnost rodne ideologije. Na to je posebno ukazivala tijekom kampanje za ratifikaciju Istanbulske konvencije koju je vodila Plenkovićeva vlada.

Unatoč svim upozorenjima i kritikama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatske biskupske konferencije, Matice hrvatske, stručnjaka, intelektualaca, a posebice birača HDZ-a, vladajuća koalicija i zastupnici iz oporbe pod vodstvom Hrvatske demokratske zajednice ratificirale su IK u travnju 2018. godine sa 110 glasova za i 30 protiv.

> Škotska uvodi “rodno neutralne” zahode u sve škole: Hoće li premijer Plenković ratifikacijom Istanbulske konvencije nametnuti isto?

> Vatikan rodnu teoriju nazvao ‘kulturološkom i ideološkom revolucijom’

> Rodna ideologija ušla na Sveučilište u Rijeci: Udžbenik iz ‘rodnih studija’ financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

> Rodna ideologija: Bernardić hvali Plenkovićev pomak prema redefiniciji obitelji i braka

> Velika opasnost za žene: Zagreb Pride se zalaže za “rodno neutralne” zahode i sportske discipline

Ipak, nakon ratifikacije IK nasilje nad ženama se nije bitno smanjilo te se čak u nekim gradovima povećalo. S druge strane, državne institucije počele su provoditi mjere za koje kritičari smatraju kako su djelom rodne ideologije uvedene Istanbulskom konvencijom.

Nekoliko dana nakon ratifikacije IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja umjesto spola uvelo “rod”

Tako je ministarstvo znanosti i obrazovanja samo nekoliko dana nakon ratifikacije Istanbulske konvencije poslalo mladim znanstvenicima upitnik “(Samo)procjena stavova o mobilnosti”. U tom upitniku od mladih znanstvenika tražilo se da odaberu svoj “rod”: “male” (muški) rod, “female” (ženski) rod i “I prefer not to say”.

Također, 40-ak dana nakon što je ratificirana IK ministarstvo znanosti i obrazovanja je 23. svibnja ove godine uputilo dopis svim osnovnim i srednjim školama, te svim visokim učilištima kojim se unaprijed regulira “izdavanje svjedodžbi i diploma nakon upisa promjene spola/odabira života u drugom rodnom identitetu, imena i/li prezimena u državnim maticama”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr