Rodna ideologija ušla na Sveučilište u Rijeci: Udžbenik iz ‘rodnih studija’ financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Foto: snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

U studenome 2019. godine, pod nazivom “Uvod u studije roda: od teorije do angažmana” izdana je knjiga namijenjena za knjižnicu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te sveučilišne knjižnice u Rijeci i Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je knjiga, kako navode nositelji projekta HOOD (Humano obrazovanje – odgovorno društvo) “osnovna bibliografska jedinica na kolegiju “Rod, seksualnost, identiteti: od opresije do ravnopravnosti” koji se kao communis kolegij” odvijao tijekom zimskog semestra akademske godine 2019./2020. na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Naime, ovaj kolegij rodne teorije, koja je često utemeljena samo na nejasnom konceptu slobode u području osjećaja i želja ili trenutačnih želja izazvanih emocionalnim impulsima i voljom pojedinca, nastao je u sklopu projekta HOOD (Humano obrazovanje – odgovorno društvo) čiji je nositelj nevladina organizacija – Lezbijska organizacija Rijeka LORI.

Lezbijskoj organizaciji Rijeka milijun kuna za projekt

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Partneri toj organizaciji u ovom projektu su i nevladine organizacije Centar za ženske studije, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter i SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

Pri opisu projekta tvrdi se kako će učenici učiti “o važnosti kulture nenasilja, ljudskim i građanskim pravima i slobodama, općim i specifičnim pravima žena i seksualnih manjina, kao nužni(m) preduvjeti(ma) za uklanjanje svih predrasuda za gradnju humanijeg i uključivijeg društva”.

Natječaj i financiranje projekta pokrenula je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva (NZRCD) u sklopu “Podrške razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja”. NZRCD je za projekt gore navedenim nevladinim organizacijama dodijelio 1.055.472,40 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je inače sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Kako je ratificirana Istanbulska konvencija?

Podsjetimo, unatoč svim upozorenjima i kritikama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatske biskupske konferencije, Matice hrvatske, stručnjaka, intelektualaca, a posebice birača HDZ-a, koalicija HDZ-HNS-SDSS-HDS-HSLS-Saucha i zastupnika iz navodne oporbe pod vodstvom Hrvatske demokratske zajednice IK je ratificirana u travnju 2018. godine sa 110 glasova za i 30 protiv i to sa zadatkom da zaštiti žene od nasilja bez uvođenja rodne ideologije u obrazovni i svaki drugi sustav Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Evo kako Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, kojoj je ministar Pavić obećao veću potporu nego prethodnih 15 godina, dodjeljuje novac

>Vatikan rodnu teoriju nazvao ‘kulturološkom i ideološkom revolucijom’

>GREVIO: Hrvatsku bi u provedbi IK nadzirale istomišljenice Sanje Sarnavke i Rade Borić

>Rodna ideologija: Bernardić hvali Plenkovićev pomak prema redefiniciji obitelji i braka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pritiska javnosti i stručnjaka, Andrej Plenković je uz temeljni dokument Istanbulske konvencije dodao ‘interepretativnu izjavu‘ koja je trebala biti jamac da se neće uvoditi rodna ideologija.

Ipak, nakon ratifikacije IK nasilje nad ženama se nije bitno smanjilo te se čak u nekim gradovima povećalo. S druge strane, državne institucije počele su provoditi mjere za koje kritičari smatraju kako su djelom rodne ideologije uvedene Istanbulskom konvencijom.

Nekoliko dana nakon ratifikacije IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja umjesto spola uvelo “rod”

Tako je ministarstvo znanosti i obrazovanja samo nekoliko dana nakon ratifikacije Istanbulske konvencije poslalo mladim znanstvenicima upitnik “(Samo)procjena stavova o mobilnosti”. U tom upitniku od mladih znanstvenika tražilo se da odaberu svoj “rod”: “male” (muški) rod, “female” (ženski) rod i “I prefer not to say”.

Također, 40-ak dana nakon što je ratificirana IK ministarstvo znanosti i obrazovanja je 23. svibnja ove godine uputilo dopis svim osnovnim i srednjim školama, te svim visokim učilištima kojim se unaprijed regulira “izdavanje svjedodžbi i diploma nakon upisa promjene spola/odabira života u drugom rodnom identitetu, imena i/li prezimena u državnim maticama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.