Rumunjska korak do referenduma o braku kao zajednici žene i muškarca

Foto: Thinkstock

S 232 glasa za od ukupno 270 (22 protiv, 13 suzdržanih, 3 nisu glasali) Zastupnički dom rumunjskog Parlamenta izglasao je da se izmijeni Ustav te zemlje kako bi se brak definirao kao zajednica muškarca i žene te također za jačanje prava roditelja na odgoj njihove djece. Prema rumunjskom zakonu o referendumu – nakon što se prikupi dovoljan broj potpisa – a građanska inicijativa Koalicija za obitelj prikupila je oko 15 posto potpisa cjelokupne populacije – prvo referendumsko pitanje treba odobriti Ustavni sud, što je i učinio, zatim gornji i donji dom parlamenta te odbori za ljudska prava.

> Rumunjska: 3 milijuna potpisa za zaštitu braka i obitelji u Ustavu

Revidirani članak 48, stavak 1 Ustava Rumunjske, prema prijedlogu građanske inicijative, treabo bi glasiti: “Obitelj je utemeljena na slobodno sklopljenom braku između jednog muškarca i jedne žene, na njihovoj potpunoj jednakosti te na pravu i dužnosti roditelja da osiguraju odgoj i obrazovanje djece.”

Podsjetimo, rumunjski Ustavni sud prošle godine je potvrdio da je u skladu s Ustavom zahtjev tri milijuna građana koji su zatražili promjenu Ustava kako bi se brak definirao kao zajednica muškarca i žene, a koju je inicirala građanska inicijativa “Koalicija za obitelj”.

> Bravo, Rumunjska – slijedi referendum o zaštiti braka!

Naime, 25. studenog 2015. godine objavljena je predviđena promjena Ustava, kroz referendum, prema kojem bi se pojam “supružnici” promijenio u “muškarac i žena” – ako tako odluče rumunjski birači na referendumu o braku.

Rumunjski zakon prepoznavao je do sada obitelj koja se temelji na heteroseksualnom bračnom paru, te nisu priznata drugačija “građanska partnerstva”, čak ni ako su ona sklopljena izvan Rumunjske. No u dvije prigode došlo je do pokušaja ozakonjenja istospolnih zajednica, s tim da su oni dobili svega 10 glasova (od gotovo 600 zastupnika).

Ali upravo zbog tih pokušaja, kao i uspješnog izglasavanja legalizacije istospolnih zajednica u Grčkoj, te slučajeva u kojima država preuzima roditeljska prava (poput onoga u Norveškoj), obiteljski pokreti u Rumunjskoj odlučili su pravovremeno djelovati i zaštiti obitelj i roditeljski autoritet.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/coalitiapentrufamilie.ro