Rumunjska: 3 milijuna potpisa za zaštitu braka i obitelji u Ustavu

U Rumunjskoj je upravo završila najveća građanska akcija koja je uslijedila nakon 1989. godine, točnije kampanja prikupljanja potpisa čiji je cilj podrška zakonodavne inicijative građana za zaštitu obitelji u Ustavu.

Naime, 25. studenog prošle godine objavljena je predviđena promjena obiteljskog zakona u Ustavu, prema kojem bi se pojam “supružnici” promijenio u “muškarac i žena”, pri čemu bi ostatak zakona ostao nepromijenjen.

Novi članak 48, glasio bi ovako: “Obitelj – Obitelj je utemeljena na braku slobodno sklopljenom između muškarca i žene, potpuno ravnopravnih, kao i njihovim roditeljskim pravima i dužnostima da osiguraju odgoj, obrazovanje i poduku svoje djece”.

Ovako sročen članak, bio bi gotovo idnetičan onome iz Novog građanskog zakona koji je na snagu stupio još 2010. godine.

Trenutačna pravna situacija

Rumunjski zakon obitelj prepoznaje u obliku heteroseksualnih bračnih partnera, te nisu priznata drugačija “građanska partnerstva”, čak ni ako su ona sklopljena izvan Rumunjske. No u dvije prigode došlo je do pokušaja ozakonjenja istospolnih zajednica, s tim da su oni dobili svega 10 glasova (od gotovo 600 zastupnika).

Ali upravo zbog tih pokušaja, kao i uspješnog izglasavanja legalizacije istospolnih zajednica u Grčkoj, te slučajeva u kojima država preuzima roditeljska prava (poput onoga u Norveškoj), obiteljski pokreti u Rumunjskoj odlučili su pravovremeno djelovati i zaštiti obitelj i roditeljski autoritet.

Službena predaja potpisa održat će se između 15. i 20. svibnja, a revizija Ustava može se održati tek nakon nacionalnog referenduma na kojem je prag valjanosti koji se mora prijeći 30 posto cijelog glasačkog tijela.

Nažalost, referendum se ne može održati ako parlament ne izglasa zakon s barem 2/3 ukupnog broja zastupnika. Iako se inicijative koje se bore za zaštitu obitelji nadaju da će zakon biti uskoro usvojen, kako bi se refendum održao u studenom, za kad su predviđeni i paramentarni izbori, šanse za to su vrlo male.

Udruge, pokreti i inicijative okupljene oko očuvanja obitelji napominju da je jedini način na koji se mogu oduprijeti predvidljivom pritisku europskih institucija i Obamine administracije ovakvo javno istupanje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: StockSnap/Pixabay