SAD početnu investiciju u Inicijativu Tri mora povećava s 300 milijuna na milijardu dolara

Inicijativa tri mora
Foto: Three Seas Initiative/Flickr

Inicijative Tri mora nastavila je sa svojim godišnjim summitom u utorak, koji se odvio u Estoniji. Otkriveni su novi investicijski planovi dok su šefovi država i poslovni čelnici razgovarali o budućnosti Srednje i Istočne Europe, kao i o financiranju međunarodnih infrastrukturnih projekata i digitalizaciji energetskog i transportnog sektora.

Podsjetimo, Inicijativa Tri mora poznata je kao energetsko strateški projekt s prvenstveno geopolitičkim i ekonomskim ciljevima, a u njoj se nalaze Hrvatska i Poljska koje su ju pokrenule 2015. godine, te Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Litva, Estonija, Latvija, Slovenija i Austrija.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u ponedjeljak na uvodnom virtualnom sastanku na vrhu Inicijative Tri mora, a na sjednici Vlade prošlog tjedna donesena je odluka kako će Republika Hrvatska investirati 20 milijuna eura u inicijativu.

Sastanak na visokoj razini koji se održao u utorak započela je predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid koja je kazala: “Sretna sam što smo uspjeli isporučiti ono što smo obećali našim partnerima u ovoj inicijativi. Bila je ovo godina konsolidacije. Sada imamo inicijativu koja je sazrela i razvila se od predsjedničkih summita do usmjerenog i praktičnog formata regionalne suradnje koji ima snažan naglasak na gospodarstvu”.

>Borislav Ristić: Protutežu njemačkom geopolitičkom ropstvu možemo dobiti povezivanjem s područjem ‘Bijele Hrvatske’

Summit je moderirao glavni komentator vanjske politike Financial Timesa Gideon Rachman te je uslijedila rasprava na visokoj razini, u kojoj su predsjednici Estonije, Poljske i Bugarske, zajedno s predstavnicima SAD-a i Europske komisije podijelili svoje stavove o budućnosti inicijative.

Prvo je Keith Krach, američki podtajnik za ekonomski razvoj, energetiku i okoliš otkrio planove američke Međunarodne korporacije za financiranje razvoja (IDFC) koja će uložiti najmanje 300 milijuna eura u investicijski fond Inicijative Tri mora. Tako će u fondu biti oko 900 milijuna eura, prikupljeno partnerstvom između 12 država i privatnog sektora na globalnoj razini. Sjedinjene Američke Države prihvatile su povećati investiciju na milijardu dolara, što znači da će investicije doseći iznos od sveukupno 3,4 milijarde eura.

Zatim je Poljska državna razvojna banka najavila dodatno ulaganje od 250 milijuna eura u fond, uzimajući u obzir dosadašnjih 750 milijuna eura koje je Poljska uložila. Na summitu je najavljen i prvi privatni investitor u Inicijativu Tri mora – Amber Infrastructure Group, sa sjedištem u Londonu.

Riječ je o tvrtki koja je razvila i financirala više od 125 projekata socijalne infrastrukture, prijevoza, obnovljive energije i urbane obnove diljem Velike Britanije, Europe, Kanade i Australije, čija ukupna vrijednost prelazi 12 milijardi funti, a 50 posto vlasništva u njoj ima tvrtka Hunt Companies iz SAD-a.

Treći aspekt summita vodila je Estonija koja je vlastiti projekt o pametnoj povezanosti. Cilj pametne povezanosti je uspostaviti platformu za rast inovativnih usluga i podržati gospodarski rast zasnovan na inovacijama. To bi u konačnici moglo dovesti do automatizacije cestovnog prometa i pametne transformacije elektroenergetskih mreža, omogućujući potrošačima da istovremeno igraju ulogu potrošača, proizvođača i štediša energije.

Da bi se ostvarila ova ambiciozna vizija, ista načela morat će poštivati svi članovi Inicijative Tri mora prilikom izgradnje prometne i energetske infrastrukture.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr