Salvini: ‘Euro je pogrješka, ali nagli izlazak nije poželjan’

Foto: Fah

Čelnik talijanske krajnje desne Lige Matteo Salvini ocijenio je u utorak u Strasbourgu da je uvođenje jedinstvene europske valute bila pogreška, ali je dodao da nije poželjan talijanski nagli izlazak iz eura.

“Euro je pogreška ali mislim da se ne može razmatrati nagli izlazak iz euro zone”, rekao je dužnosnik talijanske krajnje desnice na konferenciji za novinare u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Salvini, čija je stranka dobila 17,4 posto glasova na nedavnim parlamentarnim izborima, naglasio je da će, ako preuzme vodstvo vlade kao što se nada, poštivati europska pravila samo ako ocijeni da nisu u suprotnosti s interesima Talijana, posebice obvezu ograničenja javnog deficita na tri posto BDP-a.

“Ta granica od tri posto je dio europskih pravila koja su nametnuta”, kritizirao je Salvini koji odlazi sa svog mjesta eurozastupnika kako bi postao senator Kalabrije.

“Ako će biti moguće poštivati pravila, učinit ću to, ali ako će za poštivanje plafona od tri posto trebati pristupiti otpuštanjima i socijalnim katastrofama, to nećemo prihvatiti”, nastavio je.

Šef talijanske krajnje desnice, povezane s desnicom Silvija Berlusconija, ponovio je da namjerava ponovo pregovarati o europskim sporazumima i pravilima koji imaju negativne posljedice na život Talijana.

“Ako to ne postignemo, ne isključujem niti jednu mogućnost. Nagli izlazak iz euro zone nije poželjan i to ne želimo”, objasnio je Salvini govoreći o planu B.

“Ako se želi da Italija ostane u Uniji, treba uzeti u obzir talijanske interese”, inzistirao je.

Izvor: Hina/gs