‘Sjeverni tok 2’ potpuno završen – zašto je više od običnog plinovoda?

sjeverni tok 2
Foto: Fah

Izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2” u potpunosti je dovršena ujutro 10. rujna, navodi se u priopćenju Gazproma, piše geopolitka.news

Ovaj plinovod bitno mijenja stratešku energetsku politiku ne samo u Njemačkoj, već i cijeloj EU, kao i rusko-američki utjecaj u Europi.

“Na jutarnjem operativnom sastanku Gazproma, predsjednik Uprave Aleksej Miller rekao je da je u 8:45 po moskovskom vremenu izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 u potpunosti dovršena”, navodi se u priopćenju. Ranije je objavljeno da je operater projekta završio postavljanje posljednje cijevi Sjevernog toka 2.

Tvrtka očekuje da će plinovod pustiti u rad do kraja godine. Prema podacima Gazproma, ove godine plinovodom Sjeverni tok 2 može se isporučiti 5,6 milijardi kubnih metara plina. Bloomberg je, pozivajući se na izvore, izvijestio kako Gazprom planira početi opskrbu plinom kroz prvu cijev Sjevernog toka 2 od 1. listopada, a kroz obje – do 1. prosinca.

Sjeverni tok 2 uključuje dvije cijevi plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. Radovi su obustavljeni u prosincu 2019. nakon što je tvrtka Swiss Allseas odustala od polaganja cijevi zbog prijetnje američkim sankcijama. Od prosinca 2020. godine nastavljena je izgradnja plinovoda.

‘Sjeverni tok 2’ više je od plinovoda

Za Putina, plinovodi Sjevernog toka su geopolitička investicija od prvorazredne važnosti. Udvostručena trasa od 110 milijardi kubnih metara plina godišnje pruža Rusiji mogućnost da se bez “rusofobnih” posrednika, kao što su Poljska i Ukrajina, prvi put direktno energetski poveže s najvažnijim članicama Europske unije poput Njemačke, Francuske, Nizozemske, Italije i Austrije, održavajući tako kakve-takve veze s njima, ako je to manje moguće s Bruxellesom”.

Sličnog je stava i Njemačka koja podsjeća da i “Amerika trguje naftom s Rusijom”. Ona rusko-europski plinovod vidi isključivo kao energetsku investiciju kojom se žele supstituirati ekološki neprihvatljive zastarjele nuklearke i termocentrale na ugljen. Zbog takve “jednostranosti” Njemačku smatraju glavnim krivcem što je Sjeverni tok 2 uopće započet, a pogotovo što na inzistiranje SAD-a nije već zaustavljen.

Plinovod Sjeverni tok 2 predstavlja poseban problem za Ukrajinu jer njegova trasa zaobilazi njezin teritorij, zbog čega će Ukrajina, jedna od ključnih suparnica Rusije i strateških saveznica Europe, ostati bez naknada za transport plina preko svog teritorija. Međutim, njemačka je politika u ovom slučaju omeđena isključivo njemačkim energetskim i strateškim interesima.

Za SAD je ovaj plinovod, iako najduži, najskuplji i s najvećim godišnjim protokom plina u svijetu, sve nego ekonomski i energetski racionalna investicija za EU. Uz to je riječ i o “političkom projektu koji je dugoročno štetan i opasan po sigurnost Europe”.

Joe Bidena i američki State Department upozoravali su Berlin da plinovod Sjeverni tok 2 “potkopava transatlantsku sigurnost” jer, po mišljenju Washingtona, povećava moć Rusije nad američkim saveznicima i partnerima u Europi i povećava njihovu ovisnost o Rusiji i ruskim energentima.

Jedno je sigurno: plinovod ‘Sjeverni tok 2’ je završen i uskoro počinje distribucija plina iz Rusije u EU baltičkim putem.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/geopolitika.news