Slovaci izlaze na predsjedničke izbore: liberalka i europski povjerenik protiv kršćanski orjetniranog kandidata

Foto: Getty images

U Slovačkoj se danas održavaju predsjednički izbori. Više od četiri milijuna Slovaka izlazi na birališta kako bi izabralo sljedećeg predsjednika.

Predsjednički izbori u Slovačkoj: Za drugi krug bore se bivši predsjednik vrhovnog suda, liberalka i povjerenik EK

Birališta su otvorena do 22 sata a rezultati se očekuju u nedjelju. Ukoliko ne bude pobjednika u prvom krugu drugi će se održati 30. ožujka na kojem će Slovaci birati između dvoje kandidata s najvećim brojem glasova.

Liberalka koja zagovara pobačaje, europski povjerenik i kandidat kršćanskih vrijednosti

Jedna od kanidatkinja je Zuzana Čaputova (45), liberalna odvjetnica s malo političkog iskustva, aktivistkinja za zaštitu okoliša i žestoka kritičarka vlade. Njezin glavni protivnik je europski povjerenik za energetiku Maroš Šefčovič neovisni kandidat kojeg podržava vladajuća stranka Smer-SD.

S druge strane Šefčovićev glavni protukandidat za drugi krug je bivši predsjednik Vrhovnog suda, antisistemski nastrojen Štefan Harabin koji Šefčovića vidi kao kandidata Bruxellesa koji ne može razumjeti Slovake, dok sebe vidi kao kandidata kršćanskih vrijednosti s podrškom crkve, piše Irozhlas.cz.

Čaputova zagovara pobačaj i obećava veća prava za istospolne parove, što bi joj moglo smanjiti popularnost u konzervativnoj Slovačkoj.

Šefčovič (52), premda neovisan kandidat, ima potporu Smer-SD-a.,

Šefčovič je u početku vodio u anketama, dok je Čaputova, slabo poznata u široj javnosti, izbila u prvi plan tek nakon povlačenja znanstvenika Roberta Mistrika koji je podržao njezinu kandidaturu.

Slovački predsjednik ratificira međunarodne sporazume i imenuje najviše suce uključujući predsjednika Vrhovnog suda. Također je glavni zapovjednik oružanih snaga i ima pravo veta.

Na izborima se kandidiralo 13 kandidata, među kojima su sudac vrhovnog suda Štefan Harabin, desni zastupnik Marian Kotleba i politički veteran mađarske manjine Bela Bugar.

Izvor: narod.hr/hina/Irozhlas.cz