Sorosevo Otvoreno društvo odlazi iz Mađarske

Foto: Fah

Zaklada Otvoreno društvo milijardera i aktivista Georgea Sorosa zatvorit će ured u Budimpešti i preseliti svoje istočnoeuropske aktivnosti u Berlin, prenosi u četvrtak austrijski list Die Presse.

> George Soros u Davosu priznao da je Otvoreno društvo u krizi i napao Trumpa, Orbana i Putina!

Mađarski premijer Viktor Orban ističe Sorosa, milijardera rođenog u Mađarskoj, za niz problema u zemlji i svijetu. Iz tog razloga Mađarska je donijela zakone o strogoj kontroli nevladinih organizacija nazvane “Stop Sorosu” koji su izazvali međunarodne kritike.

> Tvrtko Jakovina priznaje – Soros i Otvoreno društvo imali su veliki pozitivni utjecaj na mene i cijelu Hrvatsku

Ured Otvorenog društva u Budimpešti zatvorit će se do 31. kolovoza i prvo preseliti u Beč, a potom u Berlin.

> Viktor Orban: George Soros koristi Europsku Uniju za svoje ciljeve!

Reuters još nije uspio dobiti potvrdu te informacije od same zaklade.

Tko je George Soros?

George Soros je američki investitor mađarskog podrijetla. Rođen je u Budimpešti i od godine 1936. nosi ime György Soros. Unatoč židovskom podrijetlu obitelji preživio je njemačku okupaciju Mađarske i Bitku za Budimpeštu. Godine 1946. pobjegao je pred okupacijom SSSR-a iz Mađarske na zapad i emigrirao 1947. u Englesku.

> (VIDEO) Nakon izborne pobjede: Orban pozvao na EU nezavisnih država, u pripremi prijedlog zakona “Stop Soros”

Godine 1956. je odselio u SAD i preuzeo 1968. upravljanje nad investicijskim fondom (Hedge fondom) u Curaçau. Njegov kasniji Quantum Funds, kojeg je osnovao zajedno s Jimom Rogersom imao je sjedišta u poreznim oazama, kao primjerice u Nizozemskim Antilima i Djevičanskim otocima.

Prema procjenama Forbesovog popisa milijardera časopisa Forbes posjeduje bogatstvo od devet milijardi dolara.

> George Soros u Otvoreno društvo uplatio 18 milijardi dolara, a dio završio i u Hrvatskoj

Soros je bio 2008. s prihodom od 1,1 milijarde dolara najviše plaćeni menadžer hedge fondova.

Osnivač je i predsjednik Instituta poznatijeg pod nazivom Otvoreno društvo, organizacije koja podupire aktivnosti u više od 50 zemalja širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Institut Otvoreno društvo – Hrvatska zalagao se za: slobodne medije, pluralizam, sekularnost, globalizaciju, liberalne ideje, prava manjina, prava homoseksualaca i sl, a vrlo je zatvoreni prema svim neistomišljenicima.

> (FOTO, VIDEO) Orban najavio borbu protiv Soroseva plana: ‘Strastveno volimo Mađarsku i za nju bismo sve učinili’

Tijekom devedesetih, Sorosovo Otvoreno društvo snažno se suprotstavilo tadašnjoj vlasti predvođenoj Franjom Tuđmanom i financiralo različite projekte i medije koji su bili opozicija HDZ-u. Stjepan Mesić odlikovao je Georgea Sorosa – Redom kneza Branimira s ogrlicom, povodom desete obljetnice djelovanja Instituta Otvoreno društvo 2002. Poznati članovi Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska bili su: Josip Kregar, Čedo Prodanović, Andreja Feldman, Žarko Puhovski, Tihomir Ponoš i dr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs