Što će se događati dalje?

Škoti su na referendumu održanom u četvrtak većinom od oko 55 posto glasova odbacili neovisnost i izabrali ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, a službeni se London unaprijed obvezao da će u tom slučaju na škotski parlament prenijeti veće ovlasti.

Čelnici triju glavnih britanskih stranaka – konzervativaca, laburista i liberalnih demokrata – šokirani naglim rastom broja pristaša neovisnosti nekoliko tjedana uoči referenduma, obećali su da će Škotska dobiti veću autonomiju ako ostane unutar Ujedinjenog Kraljevstva. “Škotska očekuje da će se ta obećanja brzo ispuniti”, rekao je škotski premijer Alex Salmond nakon objave rezultata referenduma.

Britanski premijer David Cameron najavio je da će nacrt novog zakona koji će Škotskoj dati veće ovlasti biti objavljen u siječnju i poručio da je rezultat referenduma utro put donošenju novog uravnoteženog ustavnog rješenja za cijelu Veliku Britaniju, uključivo Englesku.

“Kao što će Škotska glasovati odvojeno u škotskom parlamentu o svojim porezima i potrošnji tako će i Engelska, Wales i Sjeverna Irska moći glasovati o tim pitanjima (na svom području). I sve se to mora provesti u tandemu sa Škotskom i u isto vrijeme”.

Cameron je Škotskoj obećao veće ovlasti u poreznoj politici i potrošnji, a to su potvrdili i čelnici drugih dviju vodećih političkih stranaka.

Hodogram prijenosa ovlasti trebao izgledati ovako:

Dan poslije referenduma – Glavne stranke u Westminsteru, konzervativci, laburisti i liberalni demokrati, najavili su da će već 19. rujna početi planirati prijenos ovlasti na Škotsku u području financija, poreza i socijalne politike.

Konac listopada – London će objaviti tzv. “command paper”, službeni dokument s prvim nacrtom prijedloga o kojima će onda u Škotskoj biti povedena javna rasprava.

Konac studenoga – London će objaviti konačne prijedloge.

25. siječnja 2015. – Nacrt zakona o prijenosu ovlasti bit će objavljen na Burnsovu noć, dan kada Škotska obilježava rođendan svog nacionalnog pjesnika Roberta Burnsa.

7. svibnja 2015. – Izbori za britanski parlament. Drugo čitanje novog Zakona o Škotskoj trebalo bi biti na dnevnom redu odmah poslije formiranja nove vlade.

5. svibnja 2016. – Izbori za škotski parlament.

2017. – Bude li ponovo izabran, britanski premijer David Cameron najavio je referendum o ostanku Velike Britanije u EU-u. Ako Britanci izglasaju izlaz iz Unije, to bi iznova moglo potaknuti nacionalističku kampanju u Škotskoj, koja je više europski orijentirana od ostatka države.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah