epa04882937 Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends a discussion at the parliament, in Athens, Greece, 14 August 2015. A vote expected early 14 August in the Greek Parliament on the country's third bailout agreement in five years is being closely watched not only because it could assuage the country's economic turmoil but also unleash political ferment. The committees decided that the draft law on Greece's agreement with its lenders will be voted under fast-track procedures requested by the government. The vote had been expected Thursday, but Parliament President Zoe Konstantopoulou delayed a debate over the bailout in the finance committee from 12 until 13 August morning, which was also expected to delay the debate and vote in the full Parliament. EPA/ALEXANDROS VLACHOS

Grčki premijer Alexis Tsipras pozvao je u petak ujutro, nakon cjelonoćne rasprave, grčki parlament da podrži dogovor s međunarodnim vjerovnicima koji će omogućiti Grčkoj da dobije 85 milijarda eura vrijedan program pomoći poručivši da se radi o “nužnom izboru”.

On je upozorio, nekoliko sati prije sastanka euroskupine koja odlučuje hoće li odobriti novi paket pomoći Grčkoj, da bi međuzajam, zamjensko rješenje koje predlaže Njemačka, zapravo “bio povratak u beskonačnu krizu”.

“Neko to uporno želi a mi smo odgovorni da to spriječimo, da to ne olakšamo”, rekao je premijer nakon cjelonoćne rasprave u parlamentu kojega se predsjednica Zoi Konstantopoulou žestoko protivi novom paketu pomoći vrijednom 85 milijarda eura u zamjenu za koji vjerovnici traže provođenje drakonskih mjera štednje.

Grčki parlament čitavu je noć raspravao o novom programu pomoći koji uključuje povećanje poreza i smanjenje državne potrošnje u zamjenu za 85 milijardi eura međunarodnih kredita.

Premijer Alexis Tsipras rekao je pred početak rasprave da je uvjeren da će zastupnici glasovati za, no neki visoki dužnosnici njegove stranke Sirize najavili su da će biti protiv vladina prijedloga, prenose svjetske agencije.

Tsiprasu je potrebno “zeleno svjetlo” parlamenta za tzv. memorandum o razumijevanju (MoU) kako bi ga kasnije u petak mogli usvojiti ministri eurozone.

To bi otvorilo put za isplatu pomoći do 20. kolovoza kada dolazi na naplatu dug od 3,3 milijarde eura Europskoj središnjoj banci.

U četvrtak su rasprava po odborima i natezanje oko proceduralnih pitanja trajali devet sati, pa je plenarna sjednica počela tek nakon ponoći.

Čelnik lijeve frakcije Sirize, bivši ministar energetike Panagiotis Lafazanis pozvao je na osnivanje novog pokreta protiv trećeg programa pomoći Grčkoj u posljednjih pet godina. Vlada je priopćila da je Lafazanis odlučio “krenuti drugim putem od onog kojim idu vlada i Siriza”.

Vlada je branila kontroverzni program kao težak, ali nužan kako bi zemlja izbjegla financijski kolaps.

Sporazum bi trebao proći bez problema s obzirom na to da su oporbene stranke obećale da će poduprijeti Tsiprasa.

No, glasovanje u parlamentu bit će svojevrsni test moći onih zastupnika Sirize koji se protive mjerama štednje. Njihov pritisak mogao bi prisiliti Tsiprasa da razmisli o održavanju prijevremenih izbora već u rujnu.

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah