HSP: Ima li Hrvatska ministra poljoprivrede?

Foto: fah

„Ni 15 mjeseci po ulasku u Europsku uniju, nitko od poljoprivrednika nema točne informacije što se ispregovaralo s EU i na što su hrvatski pregovarači pristali, stoga zahtijevamo hitno donošenje nacionalne poljoprivredne strategije“, piše u priopćenju Hrvatske stranke prava koje potpisuje Tihomir Grdinić iz Povjerenstva HSP-a za selo i poljoprivredu.

Grdinić se pita ima li Hrvatska uopće ministra poljoprivrede te dodaje kako članovi HSP-a smatraju da „takvo ponašanje mjerodavnih prema hrvatskom selu i seljaku je štetno jer brigom za iste se štite temelji, odnosno nacionalni interesi Hrvatske“.

„Ostankom ljudi na selu čuva se hrvatski nacionalni prostor koji bez stanovništva polako to prestaje biti“, poručuju iz HSP-a te dodaju kako će se nakon obavljenih razgovora s nezadovoljnim poljoprivrednicima sa područja Bjelovarsko-bilogorske županije, aktivnije uključiti u problematiku vezano za stanje u hrvatskoj poljoprivredi.

Iz HSP-a naglašavaju kako se u Novoj Rači 24. kolovoza formiralo Povjerenstvo za selo i poljoprivredu.

Grdinić je istaknuo kako je Ministarstvo poljoprivrede imalo „gomilu loših i netransparentnih odluka“ koje su nakon intervencije Hrvatske poljoprivredne komore brzo povuklo. Naime, radi se o Uredbi kojom je, kako ističu, resorno ministarstvo htjelo zabraniti točenje plave nafte u kanistere i bačve…

„Prije samog povlačenja Uredbe vidjeli smo stampedo traktora s kanisterima i bačvama na benzinskim pumpama. Još jedna nerazumna i nepripremljena odluka ministra Jakovine koja je ovaj put na sreću povučena na vrijeme“, smatraju iz HSP-a.

„Može se zaključiti da oni koji bi trebali biti servis seljacima i pomagati im u radu da postignu bolje rezultate i postanu konkurentni, jednostavno ili neznaju svoj posao ili možda izvršavaju ono što samo
oni znaju šta su ispregovarali s Europskom unijom. Najbolje bi bilo promjeniti Ministra poljoprivrede“, piše Grdinić.

HSP zahtijeva hitno donošenje programa nacionalne poljoprivredne strategije u kojem se, kako ističu u priopćenju, moraju riješiti poticaji kod kojih se mora znati kada će biti, za koji oblik i u kojem iznosti, otkup i prodaja poljoprivrednog zemljišta te nekontrolirani uvoz stoke, odnosno zaštita domaćeg simetalskog goveda. Zatim, moraju se riješiti zabrane uvoza nekvalitetne robe, problem zaduženosti hrvatskih seljaka, legalizacija poljoprivrednih objekata te traže hitnu pomoć mljekarima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr