Izdana Zelena knjiga ‘Hrvatske izvorne sorte vinove loze’

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i zagrebački Agronomski fakultet objavili su zelenu knjigu “Hrvatske izvorne sorte vinove loze” Edi Maletića i suradnika, koja daje pregled 125 domaćih sorti vinove loze, klasifikaciju ugroženosti udomaćenih sorti te mjere kojima bi se one mogle očuvati budući da se radi o izvornim genetskim resursima.

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu ističe kako su izvorne sorte vinove loze važne ne samo zbog obogaćivanja prirodne baštine, već i kao genetska zaklada budućeg razvoja. Budući da su se kroz tisućljeća prilagođavale na lokalne uvjete klime i tla, samim su time otpornije na okolišne uvjete od većine novopridošlih sorti. Edi Maletić, predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta i prvi od 13-ero autora, ističe da su izradi publikacije prethodila dugotrajna znanstveno-stručna istraživanja, navodi se na internetskoj stranici Državnoga zavoda za zaštitu priorode.

U toj je knjizi prvi put u svijetu izrađena klasifikacija ugroženosti udomaćenih sorata, a prema kriterijima Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) za kategorizaciju ugroženosti divljih vrsta prilagođenima za udomaćene sorte. Također, predložene su mjere zaštite radi očuvanja izvornih genetskih resursa kao jedne od strateških smjernica u okviru svjetskog cilja zaustavljanja smanjenja biološke raznolikosti, navodi se.

“Rad na ovoj problematici traje više od 20 godina, a urodio je pronalaskom, genetičkom analizom i prikupljanjem više od 120 zavičajnih sorata. Tako je u ovoj knjizi opisano 125 izvornih hrvatskih sorata vinove loze, od kojih je, na žalost, gotovo polovina kritično ugroženih. Zanimljivo je i da je nemali broj tih sorata roditelj nekih svjetski poznatih sorata vinove loze”, ističe Edi Maletić.

“Ova je publikacija i svojevrstan poziv vinogradarima i vinarima da se vrate korijenima i unesu u svoju proizvodnju i stare, zavičajne sorte, od kojih su neke unatoč velikom gospodarskom potencijalu često nepravedno zapostavljene”, poručuje.

Privremena ravnateljica Hrvatske agencije za okoliš i prirodu Ivana Gudelj navodi da je rad na pripremi i izdavanju te knjige trajao pune tri godine. Uvjerena je da će koristiti znanstvenicima i stručnjacima, studentima ali i široj javnosti.

Njezino izdavanje financijski je pomogao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zelene knjige su stručne publikacije koje daju pregled ugroženih zavičajnih i udomaćenih biljnih i životinjskih vrsta. “Hrvatske izvorne sorte vinove loze” je druga objavljena, nakon “Zelene knjiga izvornih pasmina Hrvatske”.

Zelena knjiga “Hrvatske izvorne sorte vinove loze” dostupna je svima u .pdf formatu na poveznici.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah