Sabor u srijedu o liberalizaciji taksi prijevoza

foto: flickr

Saborski zastupnici u srijedu će reći svoje mišljenje o Vladinu prijedlogu zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koji će omogućiti liberalizaciju autotaksi prijevoza, olakšati dobivanje licence te ukinuti obvezu polaganja ispita o poznavanju područja na kojem se prijevoz obavlja.

Predloženim zakonom propisat će se maksimalna cijena dozvola za taksi prijevoz koja sada varira od grada do grada, ona će pojeftiniti, rekao je ministar prometa Oleg Butković na sjednici s koje je Vlada poslala zakon u Sabor.

“Samim time očekujemo povećanje broja taksi prijevoznika, otvaranje novih gospodarskih subjekata, kao i nova zapošljavanja”, dodao je ministar.

Vlada procjenjuje da će se liberalizacijom tržišta taksi usluga najmanje udvostručiti broj taksista kojih je sada oko 3.000, što je premalo za Hrvatsku kao turističku zemlju. Očekuje se i da će primjenom novog zakona pojeftiniti taksi usluga.

Jedna od novosti koju zakon donosi je da će prijevoznici moći birati sredstvo za naplaćivanje vožnje – taksimetar ili elektroničku aplikaciju. Pritom, Uberu nije udovoljeno da se registrira kao poseban oblik prijevoza.

Budući taksisti koji nemaju valjane licence morat će imati najmanje 21 godinu i dobar ugled, što znači da neće moći taksirati ako su bili pravomoćno kažnjavani, odnosno ako su u zadnje dvije godine platili kazni preko 25.000 kuna. Budući taksisti polagat će teorijski ispit, ukida se obveza trogodišnje stručne škole.

Novost je i da će jedinice lokalne samouprave morati izdavati dozvole za taksi usluge na svom području svim vlasnicima licence, a ne kao dosad samo onima sa svog područja. To primjerice znači da će netko iz kontinentalne Hrvatske moći legalno taksirati na obali. Cijena dozvole pritom neće smjeti biti veća od 10 posto mjesečne neto plaće na području jedinice lokalne samouprave koja dozvolu izdaje.

Vlada od Sabora traži da zakon donese po hitnom postupku kako bi mogao stupiti na snagu prije početka glavne turističke sezone.

Zastupnici će u srijedu raspraviti i SDP-ove dopune Ovršnog zakona kako bi se onemogućila ovrha na cijelog plaći, a taj zakonski prijedlog nije dobio Vladinu podršku.

Povjerenici za informiranje istječe mandat
Odbor za Ustav i Poslovnik trebao bi se dogovoriti o objavljivanju javnog poziva za dostavu kandidatura za izbor povjerenika za informiranje, s obzirom da na jesen istječe mandat aktualnoj povjerenici Anamariji Musa.

Povjerenika temeljem javnog poziva bira Sabor na vrijeme od pet godina uz mogućnost ponovnog izbora. Prva povjerenica Musa izabrana je u Saboru 25. listopada 2013. godine.

Povjerenik je u svom radu samostalan i neovisan i za svoj rad odgovara Hrvatskom saboru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv