Vlada za tjedan-dva objavljuje poziv za ‘monetizaciju’ Kupara – najam od 100 godina

Javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari bit će raspisan za tjedan-dva, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade ministar turizma Darko Lorencin.

On ocjenjuje da je današnjom Vladinom odlukom o raspisivanju natječaja zaokružen dvogodišnji posao tijekom kojeg je za investitore oblikovana atraktivna ponuda.

‘Monetizacija’ Kupara: Najam na 100 godina

Okvirna investicija u Kupare I procjenjuje se na 100 milijuna eura, a bit će realizirana na površini od 13 hektara, sa smještajnim kapacitetom od 1.600 kreveta, za koju su riješena sva imovinsko-pravna pitanja, kaže Lorencin. Ta činjenica, uz koncesijsko razdoblje od 99 godina, sigurno će biti zanimljiva investitorima, dodaje Lorencin.

KUPARI

Uvjeti koje mora zadovoljiti potencijalni investitor su iskustvo u realizaciji sličnih projekata, posebno u razvoju, planiranju i upravljanju hotelima s pet zvjezdica, a morat će dostaviti i poslovni plan za razdoblje od deset godina, dokaze o financijskoj sposobnosti te imati minimalni godišnji promet od 45 milijuna eura.

Najvažniji kriterij za odabir investitora, koji u 90-postotnom udjelu utječe na odluku, za Vladu RH je ponuđena visina naknade za pravo građenja, dok visina naknade za zakup hotela Grand i koncesiju na pomorskom dobru, sudjeluje u procjeni s preostalih deset posto, ističe Lorencin.

Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja donijet će povjerenstvo sastavljeno od čelnih ljudi Ministarstva turizma, Državnog ureda za upravljanje državnim nekretninama (DUUDI) i Općine Župa Dubrovačka.

Neobvezujući interes za Kupare iskazalo šest investitora

Za realizaciju projekta u natječaju je određen rok od 48 mjeseci to jest četiri godine, od ishođenja lokacijske i građevinske dozvole.

Lorencin podsjeća da je neobvezujući interes za Kupare iskazalo šest investitora te naglašava da u dugom, obvezujućem krugu, mogu sudjelovati i ponuđači koji se nisu javili na javni poziv za iskaz interesa.

Zamjenik predstojnika DUUDI-a Alen Čičak smatra da projekt Kupari  može biti putokaz za realizaciju drugih važnih turističkih projekata, kao što su Češka vila, Muzil i Minerska.

Projekt Kupari I. trebao bi se realizirati izgradnjom novih hotela razine 4 i 5 zvjezdica s do 1500 kreveta, uz obvezu uklanjanja postojećih devastiranih objekata – hotela Kupari, Pelegrin, Goričina I. i II. s pratećim objektima.

Hotel Grand predao bi se u posjed investitoru projekta temeljem ugovora o zakupu na 99 godina, kojim će se investitora ovlastiti i obvezati za njegovu temeljitu obnovu i stavljanje u funkciju.

Kompleks bivšeg vojnog odmarališta koji je od Domovinskog rata, odnosno 1990-ih neiskorišten, zapušten i devastiran

Objava obvezujućeg natječaja za Kupare čeka se više od godinu dana tijekom kojih je nekoliko puta najavljivan. Nakon provedenog prvog, neobvezujućeg kruga u prvom tromjesečju prošle godine, pismima namjere javilo se šest potencijalnih investitora.

To su Karisma Hotels Adriatic-KHA (konzorcij Agrokora, svjetskog touroperatora TUI i meksičkog lanca Karisma International), Valamar poslovni razvoj (iz grupacije Valamar), turska Rixos grupa (koja već ima hotel u Dubrovniku), Braniteljska zadruga Mir iz Mlina kod Dubrovnika, Avenue Grupa iz Moskve te tvrtka Titan nekretnine (navodno s ruskim kapitalom).

Za raspisivanje obvezujućeg natječaja potrebna je bila i saborska odluka o suglasnosti na koncesiju na pomorskom dobru, radi izgradnje i gospodarskog korištenja plaže.

Vlada je sredinom siječnja donijela odluku o objavi javnog poziva za iskazivanje interesa za osnivanje prava građenja i služnosti nekretnina na lokaciji Kupari 1, kompleksa bivšeg vojnog odmarališta, koji je od Domovinskog rata, odnosno 1990-ih neiskorišten, zapušten i devastiran.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah