Vrdoljak napada prodaju strateških kompanija, a zaboravlja što je njegova vlada napravila s Croatia osiguranjem

Vlada je u srijedu na telefonskoj sjednici s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa ‘skinula’ osam tvrtki, za koje se predviđa privatizacija – Podravku, ACI, Končar-elektroindustriju, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banka te Croatia osiguranje.

Nešto kasnije istog dana, predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata Ivan Vrdoljak rekao je, komentirajući odluku Vlade o prodaji poduzeća u kojima država ima vlasnički udjel, da najviše dvoji u vezi s prodajom Podravke i ACI-ja, ističući da novac od privatizacije “ne može više ići u krpanje rupa, nego samo u razvoj”.

Vrdoljak je u vezi s Podravkom rekao da bi Vlada u ugovore trebala ugraditi zaštitu proizvodnje, sjedišta i pravo prvokupa te da je situacija s ACI-jem vezana uz zakon o pomorskom dobru i koncesijama.

“ACI se po meni ne smije prodavati dok ne budu potpuno jasni imovinsko-pravni odnosi jer postoji mogućnost da ta tvrtka kasnije bude vrijedila znatno više nego što danas može netko procijeniti”, rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare u Puli. “Ako se danas ACI bude prodavao po bagateli, a sutra mu se budu davale koncesije sukladno nekim izmjenama zakona o pomorskom dobru, onda je u tom slučaju netko prevario građane i državu”, dodao je.

Po njegovim riječima, gledajući popis predloženih tvrtaka u kojima će država prodati svoj vlasnički udjel, iznimno je važno i ključno pitanje po kojima uvjetima i po kojoj cijeni te gdje će u konačnici taj novac ići.

Pritom kao da je zaboravio po kojoj cijeni je njegova Vlada, na čelu sa Zoranom MIlanoviće, kriminalno prodala Croatia osiguranje i koliko su u tom slučaju bili prevareni građani i država.

Podsjećamo, 2014. godine Narod.hr je pratio prodaju Croatia osiguranja i uz niz drugih dokaza prenosili smo stručne procjene Drage Jakovčevića, profesora s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je izjavio je kako smatra da je od prodaje Croatia osiguranja državni proračun mogao dobiti 566 milijuna eura umjesto 148 milijun eura.

Naime, bivši ministar financija Slavko Linić i predsjednik Uprave Adris Grupe Ante Vlahović potpisali su 6. ožujka 2014. u Ministarstvu financija ugovore kojim rovinjski Adris kupuje Croatia osiguranje. Time je Adris od države kupio 39,05 posto udjela u Croatia osiguranju, za što je ponudio 905 milijuna kuna, a obvezao se i na dokapitalizaciju od oko 840 milijuna kuna, nakon čega je u Croatia osiguranju imao 60 posto vlasništva, a državi je ostao udio od 28 posto.

Profesor Jakovčević je naveo prodaju osiguranja Basler, koje je preuzela Uniqa, kao primjer određivanja tržišne cijene osiguravajućeg društva ističući kako je to snažan argument i činjenični dokaz kako je Croatia osiguranje prodano u bescijenje, čime se opravdano nameće sumnja u namještanje i pogodovanje prodaje s krajnjom posljedicom štetne transakcije za proračun RH.

Prema Jakovčevićevim riječima za 1% tržišta Uniqa je platila vlasnicima Baslera 17,3 milijuna eura, a Adris Grupa vlasniku Croatia osiguranja, hrvatskoj državi 4,64 milijuna eura.

„Podcijenjenost vrijednosti Croatia osiguranja u ovom slučaju je 12,7 milijuna eura za svakih 1% tržišnog udjela. Dakle, za 50% udjela Croatia osiguranja moglo se u proračunu prihodovati 566 milijuna eura umjesto 148 milijuna eura“, rekao je Jakovčević objasnivši kako iz svega navedenog slijedi da je kod ovakve transakcije nastupila šteta za državni proračun u vrijednosti od 418 milijuna eura ili 3,18 milijardi kn.

Da je SDP-ova Vlada štetno privatizirala Croatia osiguranje, pokazao je i nalaz Državne revizije.

Upravo je zato nevjerojatno licemjerstvo Vrdoljakovih novih komentara, iako je dodao da treba paziti gdje će ići dobiveni novac: “U programe novog zapošljavanja, u razvoj nove industrije ili u plaćanje plaće neradu ove Vlade, ministrima i njihovim pomoćnicima. Ako će se novac potrošiti za nerad, onda je to veliki problem, no ako će se novac, primjerice, uložiti u prerađivačku industriju ili u operativne programe koje smo mi ostaviti, a za što nije osiguran novac u proračunu, nemamo ništa protiv”, istaknuo je Vrdoljak, vjerojatno zaboravljajući da nemamo dokaze koji pokazuju da je “sitniš” za koji je prodano Croatia osiguranje iskorišten za razvoj nove industrije i nova zapošljavanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.